Laatste nieuws over Netflix

10 films en series op Netflix die gebaseerd zijn op boeken

Bird Box Netflix Nederland

Het aanbod van Netflix zit vol parels. Toch is het soms lastig om een geschikte titel te vinden om naar te kijken. Ben je groot fan van boeken en verslind je het ene boek na het andere, dan vind je in dit artikel echte kijktips. Of ben je niet zo’n lezer en wil je op de hoogte blijven door de verfilmingen, dan ben je hier ook aan het juiste adres. In dit artikel vind je tien films en series op Netflix die gebaseerd zijn op boeken.

1. The Alienist

De dramaserie The Alienist is gebaseerd op het gelijknamige boek van Caleb Carr. In de serie en het boek draait het om Laszlo Kreizler (Brühl). Hij is een briljante, maar ook obsessieve ‘Alienist’. Als iemand weet hoe geesteszieke patiënten behandeld kunnen worden, dan is het Kreizler wel. Als in 1896 een reeks gruwelijke moorden plaatsvinden, wordt Kreizler samen met John More (Evans) en Sara Howard (Fanning) ingezet om het mysterie op te lossen.

2. The Reader

De film The reader verscheen in 2008 en is gebaseerd op het boek Der Vorleser van Bernhard Schlink. De film maakte veel indruk en werd zelfs genomineerd voor verschillende Oscar Awards. In het oorlogsdrama denkt een advocaat terug aan de korte verhouding die hij had met een oudere vrouw. In 1958 werd hij verliefd op de vriendelijke tramconductrice die hem opving toen hij ziek was. Acht jaar later komt hij erachter dat zij terechtstaat als nazi. Kate Winslet kreeg voor de vertolking van Hanna Schmitz een Oscar voor Beste actrice.

3. Under the Dome

Gebaseerd op het boek Under the Dome van auteur Stephen King, ook wel bekend onder de naam Gevangen, groeide de sciencefiction-dramaserie Under the Dome uit tot een groot succes. In de serie worden we meegenomen naar een klein fictief plaatsje in de Verenigde Staten dat plots ingekapseld zit in een ondoordringbaar krachtveld. Het is onmogelijk om het plaatsje nog in of uit te komen. Het duurt dan ook niet lang tot de paniek uitbreekt.

4. Bird Box

Bird Box werd eind vorig jaar massaal bekeken en het verhaal van de film is ook gebaseerd op een boek. Het boek Bird Box, in het Nederlands ook bekend onder de naam De Kooi, werd geschreven door Josh Malerman. De film met Sandra Bullock in de hoofdrol vertelt een indrukwekkend verhaal. Vijf jaar nadat een duistere kracht het merendeel van de bevolking tot zelfmoord heeft gedreven, doen een overlevende vrouw en haar kinderen er alles aan om veilig te blijven.

5. Alias Grace

De miniserie Alias Grace is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood, de schrijfster die ook verantwoordelijk is voor het boek van The Handmaid’s Tale. In de Netflix Original worden we meegenomen naar het 19e-eeuwste Canada. Een psychiater krijgt de moeilijke taak om te bepalen of een moordenares ontoerekeningsvatbaar is. Inmiddels zit Grace Marks al zestien jaar vast, maar zorgt Simon Jordan nu voor de ommekeer?

6. A Street Cat Named Bob

De in 2016 verschenen film A Straat Cat Named Bob is een verfilming van het gelijknamige boek van James Bowen. De film vertelt het ontroerende verhaal van James die jarenlang verslaafd was aan drugs. Hij probeert zijn leven weer op de rit te krijgen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Als hij oog in oog komt te staan met een rode zwerfkat die hem gekozen heeft als zijn nieuwe baasje, verandert zijn leven en carrière compleet.

7. You

You over de obsessieve Joe Goldberg verscheen aan het eind van 2018 op Netflix en groeide binnen no time uit tot een groot succes. Het eerste seizoen van de serie is losjes gebaseerd op de gelijknamige roman van Caroline Kepnes uit 2014. Voor het tweede seizoen wordt het boek Hidden Bodies gebruikt als leidraad. In You zien we hoe boekverkoper Joe verliefd wordt op Beck. Waar hij eerst de ideale schoonzoon lijkt te zijn, blijkt hij al snel een obsessieve stalker die niet te vertrouwen is.

8. Schindler’s List

Schindler’s List is een ware klassieker. Deze film verscheen in 1993 en is afkomstig van Steven Spielberg. Het verhaal van de film is gebaseerd op het boek Schindler’s Ark van Thomas Kenaelly dat in 1982 verscheen. De historische fictie-roman vertelt het verhaal van de Duitse zakenman Oskar Schindler. Hij werd een held toen hij ervoor koos al zijn geld te spenderen aan het redden van 1100 Joden in de Tweede Wereldoorlog.

9. Girlboss

Ook de Amerikaanse komedieserie Girlboss is gebaseerd op een boek. De serie vertelt het autobiografische verhaal van Sophia Amoruso. Ze besluit Nasty Gal op te zetten, een internetbedrijf waarbij ze dan nog geen idee heeft wat haar te wachten staat. Al snel leert ze wat het is om de baas te zijn en lukt het haar om haar idee om te zetten tot een succesvolle onderneming.

10. No Country for Old Men

No Country for Old Men is gebaseerd op de gelijknamige roman van Cormac McCarthy. De gebroeders Coen zijn vervolgens aan de slag gegaan om het boek te verfilmen. Met grote successen, want de film won Oscars voor Beste film, regie, scenario en acteur in een bijrol (Javier Bardem). De film vertelt het verhaal van een nietsvermoedende jager, een doorgewinterde sheriff en een bloeddorstige huurmoordenaar. Ze kennen elkaar niet, maar komen samen door een misgelopen drugsdeal en een tas vol geld.