Laatste nieuws over Netflix

4 dingen die Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel je niet vertelt

Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel op Netflix behandelt een hele hoop onderwerpen met betrekking tot de verdwijning van Elisa Lam, maar niet alles. De serie, die vier afleveringen telt, roept óók de nodige vragen op.

1 Elisa Lams familie en vrienden

Elisa Lams ouders en zus zien we in The Vanishing at the Cecil Hotel wel voorbijkomen, maar alleen op oude beelden. De show biedt ons een kijkje in het karakter van de Canadese studente door ons deelgenoot te maken van haar posts op het sociale medium Tumblr. De familie van Lam heeft ervoor gekozen om geen medewerking te verlenen, en dat is natuurlijk ontzettend logisch, maar waren er ook geen vrienden om te interviewen? De makers van de show hebben in totaal twaalf mensen gesproken, maar geen van hen heeft een persoonlijke band met Elisa.

familie elisa lam

2 Motivatie ‘internetspeurneuzen’

Online Sleuths, oftewel internetspeurneuzen, spelen een behoorlijk grote rol in The Vanishing at the Cecil Hotel. Bij tijd en wijle zien we wel een naam voorbijkomen, maar andere ‘detectives’ blijven volledig anoniem. Waarom? En waarom hielden zij zich zo bezig met de zoektocht naar Lam en, later, complottheorieën? Neem bijvoorbeeld John Shobhani: hij krijgt op een gegeven moment zelfs een video van een van zijn vrienden, die het graf van Elisa aanraakt. Vanwaar deze, ietwat ziekelijke, interesse?

3 De volledige waarheid over Morbid

De Mexicaanse death metal-muzikant Pablo Vergara, artiestennaam: Morbid, verbleef in 2012 (een jaar vóór de verdwijning van Elisa Lam) in het Cecil Hotel. Ondanks het feit dat hij in februari 2013 thuis was in zijn vaderland Mexico, kreeg hij de schuld van de verdwijning van en eventuele moord op Elisa in de schoenen geschoven door de internetspeurneuzen. Vergara, die een zelfmoordpoging ondernam wegens de aantijgingen, wordt door The Vanishing at Cecil Hotel neergezet als een anonieme (doch opvallende) artiest. Dat strookt echter niet met de waarheid, want in 2016 won hij een beurs aan de New York Film Academy, waarna hij meerdere filmprijzen won: Best International Fictional Film op het FICIME Festival voor Necromurder (2018) én Best Music op het Shockfest International Film Festival.

4 Wat het betekent om bipolair te zijn

Op een gegeven moment krijgen we te horen dat Elisa Lam bipolair was. Maar The Vanishing at the Cecil Hotel op Netflix vertelt je niet wat dat precies betekent. Ten tijde van haar verdwijning was de Canadese gestopt met haar medicatie, maar waarom? En wat doet een bipolaire stoornis precies met je psyche? De serie was gebaat geweest bij een duidelijkere uitleg over bipolariteit, manische episodes en tekenen van zelfmoordneigingen. Die mix is immers de meest logische verklaring voor haar dood…

Meer over Elisa Lam en het Cecil Hotel

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?