Laatste nieuws over Netflix

8 plaatsen die je moet bezoeken vanwege deze series

De zomervakantie is (nagenoeg) ten einde en om het vakantiegevoel toch nog een beetje vast te houden is er niets leuker dan alvast te dromen over de volgende vakantie. Series kunnen wat dat betreft uitstekend voor inspiratie zorgen. We bespreken acht locaties die je vanwege een serie zeker eens moet bezoeken.

Øresundsbron, bekend van The Bridge

De Øresundsbron behoort zonder twijfel tot één van de meest beroemde bruggen ter wereld en dat is mede te danken aan het enorme succes van de serie The Bridge. De Sontbrug, zoals de brug ook wel wordt genoemd, verbindt het Deense Kopenhagen met het Zweedse Malmö. Halverwege de brug ligt de grens tussen Zweden en Denemarken en precies op die grens begint The Bridge, want daar is een moord gepleegd, waardoor de Zweede en Deense politie met elkaar moeten samenwerken.

Tussen 1995 en 1999 werd de Øresundsbron gebouwd en heeft een lengte van bijna acht kilometer. De bouw heeft miljarden gekost, maar zorgde er wel voor dat de reistijd om van Kopenhagen naar Malmö te komen (of andersom) werd verkort met drie uur. Dagelijks rijden tienduizenden auto’s over de brug. Voor de forensen is het inmiddels niets meer dan een brug, maar in The Bridge blijft het indrukwekkend om getrakteerd te worden met beelden van de Øresundsbron.

Schotse hooglanden, bekend van Outlander

Outlander is niet alleen een steengoede serie, visueel gezien is het ook een genot om naar te kijken. Hoewel de verhalen natuurlijk erg fantasierijk zijn van Outlander, speelt de serie zich wel af op bestaande locaties in de Schotse hooglanden. Je kunt die locaties dus ook écht bezoeken en dat zal zeker de moeite waard zijn. Mocht je vanwege Outlander daadwerkelijk af willen reizen naar Schotland, bereid je er dan wel op voor dat je niet de enige zult zijn. Outlander is dusdanig populair dat er door toeristische bedrijven ook op wordt ingespeeld. Dat maakt verder niet uit, want natuur is er  in overvloed in Schotland. Visit Scotland heeft zelfs een uitgebreide website met alle opnamelocaties van Outlander gemaakt.

West Bay, bekend van Broadchurch

We blijven nog even in het Verenigd Koninkrijk, maar verplaatsen ons wel helemaal naar het zuiden van het eiland. In Dorset zien we namelijk met grote regelmaat de imposante rotsen aan de Jurassic Coast. De enorme hoge clif speelt een belangrijke rol in het eerste seizoen van de serie Broadchurch. Onder aan de rots wordt namelijk een jonge op het strand gevonden. Hij is overduidelijk om het leven gekomen, maar welke inwoner van het kleine dorpje is de dader?

De West Bay van Dorset is gebruikt door de makers om Broadchurch op te nemen. Je kunt het Dorset niet kwalijk nemen dat zij met het toeristische programma zijn ingesprongen op het succes van Broadchurch. De omgeving van de West Bay ziet er zo magistraal uit dat je het eigenlijk met eigen ogen gezien moet hebben.

Albuquerque, bekend van Breaking Bad en Better Call Saul

Momenteel kunnen we weer wekelijks genieten van nieuwe afleveringen van Better Call Saul. Het helpt om de geweldige serie Breaking Bad, waarvan Better Call Saul een spin-off is, nooit te vergeten. De locatie waar Better Call Saul en Breaking Bad zich afspelen dragen bij aan de enorme successen van de series. Er werd eens een keer niet gekozen voor New York, Los Angeles, San Francisco of een andere grote Amerikaanse stad. Albuquerque is de stad waarin het voornamelijk gebeurde.

Walther White trok er bijvoorbeeld met Jesse Pinkman de woestijn in om in een camper crystal meth te koken. Bovendien zijn de scènes in het restaurant Los Pollos Hermanos daadwerkelijk in een fastfoofrestaurant opgenomen, alleen heet het in werkelijkheid Trippers. Ook bestaat het huis waar Walther met zijn gezin woonde, én waar hij de pizza op het dak smeet, echt. Tegenwoordig zijn er ook complete Breaking Bad Tours in ABQ te volgen. Onder andere Raymond van Barneveld ging je al voor!

San Francisco, bekend van Full/Fuller House

Toen de makers tientallen jaren geleden aan Full House werkten hadden zij nooit kunnen vermoeden dat hun serie zo’n grote hit zou worden. Laat staan dat ze hadden kunnen weten dat het huis waar de Tanners woonden uit zou groeien tot een toeristische trekpleister. De huizen hebben een Victoriaanse stijl en gaan door het leven als painted ladies, omdat ze in drie of meer kleuren geverfd zijn. Het huis van de Tanners ligt aan Broderick Street in San Francisco en door Full House brachten veel fans een bezoekje aan deze straat tijdens hun verblijf in Frisco.

Toen Netflix een paar jaar geleden met Fuller House een reboot aankondigde schoot de populariteit van het huis van de Tanners weer omhoog. Niet zo heel lang geleden werd het huis overigens te koop aangeboden en werd uiteindelijk gekocht door… Jeff Franklin, de bedenker van Full House! Het huis stond voor dik 4 miljoen dollar te koop en Franklin wil een soort bedevaartsoord van het huis maken.

New York City, Marvel-series

New York City is natuurlijk een veel gekozen stad waar series zich afspelen. The City That Never Sleeps leent zich daar natuurlijk perfect voor. Ook de series van Marvel die voor Netflix gemaakt zijn spelen zich af in New York, maar het leuke aan deze series is dat dit niet louter in de populaire stadsdelen is. Luke Cage verdedigt bijvoorbeeld zijn Harlem, terwijl Daredevil wil dat het veilig wordt in Hell’s Kitchen. Jessica Jones zou het overigens een rotzorg zijn wat er met haar wijk gebeurt, zolang ze maar met rust gelaten wordt en er alcohol verkocht wordt.

Wanneer je een bezoekje brengt aan New York en over 5th Avenue in Manhattan slentert kun je er ook voor kiezen om de metro te pakken naar Hell’s Kitchen en te ontdekken of daar dezelfde sfeer als in Daredevil hangt. Harlem ligt ten opzichte van Hell’s Kitchen weer iets noordelijker.

Washington DC, bekend van House of Cards

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten en natuurlijk de stad waar het Witte Huis staat. Het ligt op een paar uur rijden van New York en net als NYC speelt Washington zeer regelmatig een belangrijke rol in films en series. In dit geval hebben we even House of Cards als voorbeeld genomen, maar dat had natuurlijk net zo goed Designated Survivor of Homeland kunnen zijn. Omdat Washington op politiek vlak de belangrijkste stad ter wereld is, is dit voor makers van films en series ook een zeer interessante stad om de verhalen af te laten spelen.

Naast het Witte Huis worden er in House of Cards ook regelmatig andere beelden van Washington getoond. Zo zien we de National Mall, met het Washington Monument en het Capitool, en nemen zowel Frank als Claire Underwood op de poster plaats in de stoel waar ook Abraham Lincoln in zit bij het Lincoln Memorial. House of Cards speelt zich overigens wel af in Washington, maar de serie is grotendeels in een andere stad opgenomen: Baltimore.

Medellín, bekend van Narcos

Toegegeven, als je Narcos hebt gezien dan denk je niet meteen dat Medellín de meest veilige stad is om te bezoeken. Toch zien de plaatjes die de makers van Narcos laten zien van Medellín er indrukwekkend uit. Het is na Bogota de grootste stad van Colombia en telt zo’n 2,5 miljoen inwoners. Tijdens de hoogtijdagen van Pablo Escobar was het er alles behalve veilig en ook na de dood van Escobar zagen de criminaliteitscijfers er in Medellín niet goed uit. De laatste jaren is het aantal moorden per jaar echter behoorlijk teruggeschroefd en neemt het toerisme langzaam toe.

Een klein aandeel in de toename van de populariteit van Medellín onder toeristen is te danken aan Narcos. Sinds de serie op Netflix uitgroeide tot een wereldwijde hit nam de belangstelling voor de woonplaats van Escobar toe. Inmiddels kun je er ook een speciale tour volgen en kom je langs de belangrijkste plaatsen uit de serie Narcos. Zo kun je bijvoorbeeld ook de gevangenis La Catedral van Escobar bezoeken.

(Foto bovenaan: Maria Eklind)

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?