Laatste nieuws over Netflix

9/11 op Netflix: alle titels over Twin Towers en terrorisme

Het is vandaag al weer 20 jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door verwoestende aanslagen in de Verenigde Staten. In totaal kwamen 2977 mensen om het leven, en sindsdien zijn er behoorlijk wat films en documentaires gemaakt over 9/11, een van de zwartstee bladzijdes in de geschiedenis van de USA. Netflix heeft daar enkele van in zijn catalogus staan.

11 september 2001

Op 11 september 2001 ramden twee vliegtuigen de World Trade Center-torens, die uiteindelijk instortten… met ongelooflijk veel doden en gewonden als het gevolg. Ook werd het Pentagon geramd door een vliegtuig en stortte ‘United 93’ neer in een veld in Pennsylvania na heldhaftig ingrijpen van de passagiers. Die lijnvlucht was vermoedelijk op weg naar het Witte Huis of Camp David, waar de president van de Verenigde Staten (op dat moment George W. Bush) resideert. In Amerika zegt men vaak ‘lest we forget‘ met betrekking tot 9/11, ‘opdat we niet vergeten’ dus. En daarom heeft het vandaag misschien wel zin om er een film of docu bij te pakken op Netflix.

9/11

Turning Point: 9/11 and the War on Terror

De terreuraanslagen die in het collectieve geheugen gegrift staan, die van 9/11, uitgevoerd door de Al Qaida, vormden de aanleiding voor het Amerikaanse beleid dat bekend kwam te staan als de war on terror: de oorlogverklaring aan het terrorisme uit de hoek van Al Qaida van Osama Bin Laden en gelieerde terroristencellen. De opkomst van deze terreurgroep in de tachtiger jaren en de reactie van Amerika in binnen- en buitenland vanaf 11 september 2001 worden beide uitgebreid gedocumenteerd in de nieuwe serie Turning Point: 9/11 and the War on Terror.

World Trace Center

World Trade Center uit 2006 vertelt het verhaal van twee New Yorkse politiemannen (gespeeld door Nicolas Cage en Michae Peña). 11 september 2001 begint voor de beide agenten als een normale werkdag, maar uiteindelijk komen Cage en Peña vast te zitten in de getroffen Twin Tower tijdens reddingwerkzaamheden. Ze kunnen alleen nog maar hopen dat ze zélf gered worden… World Trade Center is gemaakt door regisseur Oliver Stone, bekend door zijn aanklachten richting de maatschappij (Born on the Fourth of July uit 1989) en complottheorieën (JFK uit 1991). Dit zorgde voor enige ophef in de Verenigde Staten, maar dat was onterecht… hij maakte namelijk een respectvolle film.

United 93

Op 9/11 vlogen twee vliegtuigen tegen de Twin Towers en één tegen het Pentagon, maar er werd ook een vierde vliegtuig gekaapt. Dat was United Airlines Flight 90, oftewel United 93. Naar verluidt wilden de terroristen met deze vlucht een aanslag plegen op het Witte Huis dan wel Camp David, maar hier staken de passagiers een stokje voor. Heldhaftig bestormden zij namelijk de cockpit, waarmee ze de geplande aanslag verijdelden. Helaas kwam iedereen om het leven…

Terrorisme

13 Novembre: Fluctuat Nec Mergitur (November 13: Attack on Paris)

13 Novembre: Fluctuat Nec Mergitur gaat niet over 9/11, maar wél over terroristische aanslagen: die in Parijs op 13 november 2015. Hierbij kwamen 130 mensen om het leven kwamen en raakten talloze mensen zwaar gewond. De meeste doden vielen in het theater Bataclan tijdens een optreden van de band Eagles of Death Metal. 13 Novembre: Fluctuat Nec Mergitur is een driedelige docuserie waarin de persoonlijke verhalen van betrokkenen aan bod komen.

Terrorism Close Calls

We kennen natuurlijk vooral de ‘geslaagde’ terroristische aanslagen en niet de talloze pogingen die verijdeld worden door de autoriteiten. In Terrorism Close Calls blikken politieambtenaren terug op pogingen tot terroristische aanslagen die op het nippertje zijn verijdeld. Er staan acht afleveringen van de docuserie op Netflix, elk met een ander verhaal, een andere aanslagpoging.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?