Review

Altered Carbon: Netflix-kraker die afleiding niet toestaat

Altered Carbon, de verwachtingen zijn al maanden hooggespannen. Vrijdag 2 februari is het eindelijk zover en is het eerste seizoen van Altered Carbon te bekijken op Netflix. Hoog tijd dus voor een review. Dat de verwachtingen voor Altered Carbon zo hooggespannen zijn, is niet zo raar. Het is immers de duurste serie ooit van Netflix, dat met de serie bovendien gehoor wil geven aan de steeds luidere roep om een science-fiction serie van topniveau. Dat er tijd noch geld is bespaard, wordt in Altered Carbon vanaf de eerste seconde duidelijk. De graphics en special effects zijn van een zeldzaam hoog niveau, de verhaallijn is origineel, maar ook bijzonder complex.

Verhaallijn Altered Carbon

Altered Carbon speelt zich honderden jaren in de toekomst af en het is de mens eindelijk gelukt: onsterfelijkheid is haalbaar. Niet langer is het hart het middelpunt van een mensenlichaam, maar een stack. Die stack, een soort digitale schijf die in je nek wordt geplaatst, overleeft ook wanneer het lichaam sterft en kan vervolgens in een nieuw lichaam geplaatst worden, een sleeve genoemd in de serie.

Dat is precies wat Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman uit o.a. The Killing, Thor, Max Max en House of Cards) overkomt. Kovacs was 300 jaar geleden een commando die voor de regering op verschillende planeten en in verschillende lichamen tegenstanders uitschakelde, maar hij keerde zich uiteindelijk tegen de grote macht. Daarop werd zijn stack opgesloten in een digitale gevangenis, tot het moment dat hij een nieuw lichaam kreeg aangemeten om een moord op de rijkste persoon ter wereld op te lossen.

Altered Carbon Netflix

Altered Carbon: Alles draait om geld

Met rijkdom valt meteen een cruciaal woord in Altered Carbon. Alles draait om geld. Hoe rijker je bent, hoe mooier de lichamen zijn die je kunt verbinden aan je stack en hoe meer macht je hebt. Laurens Bancroft (James Purefoy uit o.a. The Following en Resident Evil) )is de allerrijkste en maakt Kovacs wakker vlak nadat iemand Bancroft vermoordde. Met al zijn geld heeft de beste man een eigen satelliet die elke twee dagen een back-up maakt van zijn stack, waardoor hij zijn moord kan navertellen. Bancroft heeft echter geen idee wie hem dood wil hebben en daarom schakelt hij Kovacs in.

De zoektocht van Kovacs in een voor hem compleet nieuwe wereld brengt niets dan spektakel, geweld, maar zeker ook verwarring met zich mee. Altered Carbon wil zo ontzettend veel vertellen, dat het verwerken van al die informatie de nodige inspanning vergt. Het is geen serie waar je rustig wat drinken kunt pakken zonder de pauzeknop te toucheren. Altered Carbon eist volledige aandacht, maar geeft je daar ook heel veel voor terug.

Sublieme graphics; ijzersterk acteerwerk

Er staat geen maat op de graphics, het acteerwerk is ijzersterk en de verhaallijn dusdanig origineel, dat Altered Carbon voor de scifi-liefhebber een must is om te bekijken. Een toekomstbeeld vol digitalisering die geen moment wordt geromantiseerd, maar keihard om de knaken draait. Netflix gaf zes tot acht miljoen dollar per aflevering uit en verwacht dat het tien afleveringen tellende eerste seizoen van Altered Carbon de dominante scifi-doelgroep vanaf de eerste minuut precies dat zal bieden waar het zo naar smacht.

[wp-review]

Bekijk de trailer van Altered Carbon

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?