Laatste nieuws over Netflix

Amsterdam wil Nederlandse Netflix serie

Amsterdam hoopt op Netflix OriginalDe geruchten dat Nederland een eigen Netflix Original krijgt nemen toe. Volgens het ANP heeft de gemeente Amsterdam eerste gesprekken gevoerd met Netflix over een Nederlandse serie die exclusief bij de streamingdienst te zien zal zijn.

Noorwegen heeft in Lilyhammer al zo’n eigen Netflix Original. Deze serie scoort bijzonder goed en er komt binnenkort ook een serie die zich afspeelt in Frankrijk. Deze serie zal de titel Marseille krijgen. Ook Nederland hoopt op een Netflix Original en natuurlijk moet deze serie zich dan afspelen in onze hoofdstad Amsterdam. Een dergelijke serie, waar wereldwijd miljoenen mensen naar kunnen kijken, is natuurlijk goed voor het toerisme en de werkgelegenheid.

Hierover zijn al gesprekken geweest tussen Amsterdam en Netflix, laat een ambtenaar van Amsterdam aan het ANP weten. “Netflix ziet absoluut de potentie van Amsterdam als filmstad. Een langlopende serie zou in alle opzichten een geweldige boost voor de stad en de werkgelegenheid betekenen.” Er moet nog wel het nodige gebeuren wil de Nederlandse Netflix Original er daadwerkelijk komen. Zo geeft Amsterdam aan dat het Filmfonds wel een financiële bijdrage moet leveren aan het project. Momenteel kan dat alleen gedaan worden voor de productie van films. Hierdoor is het aantrekkelijker voor buitenlandse filmmakers om een film te maken in Nederland. Dit geldt nu nog niet voor series. Dit zal dus aangepast moeten worden.

Vorige week opende Netflix aan de Keizersgracht in Amsterdam het Europees hoofdkantoor. Daar was ook staatssecretaris Sander Dekker bij aanwezig. Dekker gaf toen al aan dat hij hoopte op een Nederlandse Netflix Original serie. Een paar dagen later komt dit bericht dus naar buiten en is dus duidelijk dat er in ieder geval iets in beweging lijkt te komen.

Niet de eerste Nederlandse internetserie

Mocht het allemaal daadwerkelijk zo ver komen, dan heeft Netflix niet de primeur met de eerste Nederlandse serie die alleen op internet te zien is. Eind deze maand komt Videoland namelijk met de Zwarte Tulp. Deze serie, met hoofdrollen voor Huub Stapel en Anna Drijver, zal exclusief te zien zijn voor abonnees van Videoland.

Update 10 maart 2015 [18.00 uur]

Door alle media-aandacht over een mogelijke Nederlandse Netflix Original voelde Netflix zich genoodzaakt met een reactie te komen. De Volkskrant deed navraag en een woordvoerder van Netflix heeft laten weten dat er geen specifieke plannen zijn om op korte termijn een serie op te starten in Nederland. De woordvoerder bevestigde wel tegenover de Volkskrant dat de gesprekken met Amsterdam hebben plaatsgevonden, maar dat een Nederlandse Netflix Original niet specifiek op de planning staat. “We zijn altijd op zoek naar goede verhalen om te laten zien op Netflix”, was het enige dat de woordvoerder er over kwijt wilde.

Ook Het Parool heeft het nieuws over een serie in Amsterdam opgepakt. Zij voegen nog een extra paragraaf toe aan het hele verhaal. Volgens de krant uit Amsterdam wil de hoofdstad ook een poging doen om een aantal opnames van de hitserie Homeland, ook te zien op Netflix, hier plaats te laten vinden. Onlangs werd bekend dat het vijfde seizoen van Homeland zich grotendeels in Europa zal afspelen. Voor de opnames wordt waarschijnlijk uitgeweken naar Duitsland. “Duitsland is een heel aantrekkelijke locatie, ook qua faciliteiten en financiering. Maar misschien dat een paar dagen haalbaar zijn”, laat de Amsterdamse filmcommissaris Simon Brester aan Het Parool weten.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?