Laatste nieuws over Netflix

Bestaat Kattegat uit Vikings: Valhalla echt?

Kattegat speelde een prominente rol in de serie Vikings en in Vikings: Valhalla van Netflix is dat niet anders. Maar bestaat dit dorp echt? Is het misschien uitgegroeid tot een stad? En wat is de huidige naam dan?

Vikings = Kattegat

De voorganger van Vikings: Valhalla, Vikings, introduceert hoofdpersonage Ragner Lothbrok als een eenvoudige boer in Kattegat. De Noorman groeit echter snel uit tot een legendarische Vikingkoning en Kattegat transformeert met hem mee. Het bescheiden dorpje verandert in een belangrijke handelsplaats. En in Vikings: Valhalla is Kattegat nóg groter, al hebben veel bewoners de oude goden (Odin en co) inmiddels ingeruild voor de ‘enige échte God’, het Christendom dus.

Hollands sausje

Droom jij ervan om een bezoekje te brengen aan dé uitvalsbasis van de Vikingen? Dan heb je pech! Kattegat is namelijk een fictief dorpje, al is er in Scandinavië wel iets wat ‘Kattegat’ heet. In werkelijkheid is Kattegat namelijk een zeestraat tussen het Deense Jutland en het Zweedse Halland. De naam doet Nederlands aan en dat is geen toeval. Het komt namelijk letterlijk van het Nederlandse ‘katte’ en ‘gat’; zeelieden uit ons land gaven de zeestraat zijn naam.

Gevaarlijke zeestraat

De Scandinavische zeestraat stond aan het einde van de middeleeuwen vooral bekend om zijn zéér gevaarlijke bevaarbaarheid. Verschillende zeelieden van de Hanzehandelsvloten beten hun tanden stuk op de nauwe doorgang, die door de vele riffen en ondiepe wateren bijzonder moeilijk begaanbaar was. De zeelui stelden dat zelfs een kat moeite zou hebben om zich door de het nauwe waterstukje (op sommige plaatsen minder dan 3,85 km breed, dat is nu verbreed naar 64,3 km) te persen…

Valhalla

Er bestond dus nooit een Vikingstad met de naam Kattegat, maar dat niet alleen: tijdens de gloriejaren van de échte Ragnar (in de 13e eeuw) had zelfs de zeestraat een andere naam. Noormannen noemden de waterweg namelijk de ‘Noorweegse Zee’ of ‘Jótlandshaf’, de zee van Jutland. Op zoek naar een uitvalsbasis voor Ragnar (en omdat er weinig over de historische Lothbrok bekend is) verzonnen de seriemakers een fictief plaatsje dat ze een bekende naam gaven: Kattegat. Maar toen de Nederlandse zeelieden in de 15e eeuw daadwerkelijk met de naam op de proppen kwamen, waren Ragnar en zijn Vikingstrijders al lang en breed opgehaald door de Walkuren en afgevoerd naar Valhalla.

Ben jij benieuwd op welke historische figuren de Vikings: Valhalla-personages Harald Sigurdsson/Hardrada, Leif Eriksson en Freydís Eiríksdóttir gebaseerd zijn? Pak dan dit artikel erbij!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?