Laatste nieuws over Netflix

Beste Scandinavische crimeseries op Netflix

Er zijn talloze Scandinavische crimeseries te vinden in de catalogus van Netflix, zo veel zelfs dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar ze zijn natuurlijk niet allemaal even goed, en de twintig beste kun je hieronder vinden. We hebben de beste Scandinavische thrillers op Netflix voor je op een rij gezet.

Bron (The Bridge) op eenzame hoogte

Scandinavische krimi’s zijn van alle tijden, maar het segment nam pas écht een vlucht met de release van The Killing en Bron, ook wel bekend als The Bridge. De politie-inspecteurs Saga Norén (Sofia Helin) en Martin Rohde (Kim Bodnia) hielden tientallen miljoenen kijkers in hun greep, en ook in 2021 is de Deens-Zweedse duo-productie nog het beste wat Netflix je te bieden heeft op het gebied van Scandinavische crimeseries. Jammer genoeg kwam er in 2018 definitief een einde aan de immens populaire show, die de nodige deuren geopend heeft voor het segment.

Trapped

Trapped, of Ófærð (ja, probeer dat maar eens uit te spreken), is een IJslandse krimi uit 2015. De serie volgt Andri, politiechef van het vissersdorpje Seydisfjördur. Op dezelfde dag dat een verminkt lijk aanspoelt, snijdt een hevige sneeuwstorm het dorp af van de buitenwereld en kan niemand er nog in of uit – ook de moordenaar niet. Wat volgt is een razend spannend kat-en-muisspel. Wallander is in deze lijst een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat het de Britse versie betreft en niet de Zweedse. Opvallend genoeg scoort de Engelse variant echter beter dan zijn ‘voorvader’, een 7,9 om een 7,6 op ratingwebsite IMDb. En ook al spreekt Kurt Wallander opeens geen Zweeds meer, de serie is en blijft natuurlijk ‘gewoon’ een krimi. Daarom verdient Wallander een plekje in de lijst, en een ereplaats nog wel.

Nog heel wat op komst

Scandinavische krimi’s zijn in het hier en nu misschien net wat minder populair dan in het verleden, maar het genre is natuurlijk nog lang niet dood en begraven. Binnenkort komt Netflix bijvoorbeeld met de serie Kastanjemanden (The Chestnut Man), gebaseerd op het boek Oktober van Søren Sveitsrup (scriptschrijver The Killing). Mensen die die thriller gelezen hebben weten: dit zou zomaar eens de volgende hit kunnen worden!

Beste Scandinavische thrillers op Netflix

Titel IMDb
1. Bron 8,6
2. Trapped 8,1
3. Wallander 7,9
4. Sorjonen 7,6
5. Springvloed 7,5
6. Quicksand 7,5
7. Beck 7,4
8. The Truth Will Out 7,4
9. Wisting 7,3
10. Brot 7,3
11. Below the Surface 7,2
12. Dicte 7,2
13. Karppi 7,2
14. Rebecka Martinsson 7,2
15. Case 7,1
16. Norskov 7,1
17. Katla 7,0
18. The Lawyer 7,0
19. Arne Dahl 6,8
20. Morden i Sandhamn 6,8

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?