Netflix concurrenten

Concurrenten Netflix

De komst van Netflix naar Nederland heeft de concurrentie flink aangewakkerd. In ons land was het al mogelijk om in je eigen huis films en series te kijken. Zo bieden kabelmaatschappijen zoals Ziggo, KPN en UPC al interactieve televisie aan. Het grote verschil met Netflix is dat je bij deze partijen per film of serie een bedrag moet betalen. Vaak is dit een aantal euro per film. Netflix biedt je een onbeperkt aanbod voor een vast bedrag per maand. Voor de fanatieke kijkers dus een groot voordeel.

Videoland

Televisie-grootheid RTL heeft zich ook gemengd in de strijd als concurrent van Netflix. RTL Nederland kocht in de zomer van 2013 namelijk Videoland on Demand. In het laatste decennium van de vorige eeuw nam Videoland een grote rol in voor iedere filmsliefhebber. Videobanden, computerspellen en later dvd’s konden worden gehuurd bij Videoland. Met de opkomst van het internet verdween Videoland langzaam van de radar. Met Videoland timmert het bedrijf weer stevig aan de weg in Nederland.

Overname

Nu heeft RTL Nederland Videoland on Demand gekocht, de digitale tak van Videoland. Mensen kunnen thuis op hun televisie betaald video’s, films en series streamen. Voorheen was het nog zo dat er bij Videoland on Demand per film moest worden betaald. RTL is met Videoland inmiddels echter overgestapt naar de werkwijze van Netflix met een ‘all you can watch abonnement’.

Videoland is alleen in Nederland actief, maar ook beschikbaar in België. Naast internationale titels probeert Videoland de concurrentie aan te gaan met onder andere Netflix door veel aanbod van eigen bodem aan te bieden, zoals Divorce, Moordvrouwen, Rozengeur & Wodka Lime, Van Speijk en Voetbalvrouwen en in de eerste eigen serie van Videoland: Zwarte Tulp. Inmiddels wordt er hard gewerkt om meer eigen titels te maken. Klik hier voor meer informatie over Videoland.

Neem alvast een kijkje in het Videoland systeem!

Amazon Prime Video

Sinds 14 december 2016 heeft Netflix er wereldwijd een concurrent bij. Webwinkel Amazon lanceerde de videodienst Prime Video in meer dan tweehonderd landen. Net als Netflix is Prime Video dus een streamingdienst die wereldwijd beschikbaar is. Qua prijs ligt Prime Video fors lager dan Netflix. Nieuwe leden betalen het eerste half jaar slechts 2,99 euro per maand en daarna 5,99 euro per maand. De meeste Netflix-abonnees betalen 9,99 euro per maand.

Het aanbod van Prime Video in Nederland was bij de lancering nog niet te vergelijken met het aanbod van Netflix. Prime Video bestond in Nederland uit ruim driehonderd titels en deze waren niet allemaal van Nederlandse ondertiteling voorzien. Net als Netflix heeft Amazon Prime Video ook eigen films en series: Amazon Originals. Bekende voorbeelden hiervan zijn The Grand Tour (van Jeremy Clarkson), Transparant en The Man in the High Castle.

Cinetree

Vanaf 13 oktober 2014 is Cinetree als tegenhanger van Netflix verschenen. Deze Nederlandse video on demand dienst wil zich richten op maatschappelijk relevante films. In de ogen van oprichtster Hanna Verboom, bekend als actrice, is er bij de grote VOD-diensten vooral aandacht voor de grote producties als films en met name series. Door de bomen zien veel mensen het bos niet meer en worden films die onder de noemer filmhuis steeds meer in een hoekje gezet. Dit terwijl het juist van belang is dat dit soort films worden bekeken, dat de boodschap wordt overgebracht en mensen nadenken over de behandelde thema’s.

Hiervoor is Cinetree in het leven geroepen. Een groep van tien curators zoals Halina Reijn, Joris Luyendijk, Jelle Brandt Corstius, Jeroen van Koningsbrugge en Femke Halsema kiezen iedere week twee films. Deze worden aan het aanbod toegevoegd en zijn een maand te bekijken op Cinetree. Op deze manier worden er telkens films en documentaires met actuele thema’s geplaatst. Voor een vast bedrag van 4,99 euro per maand is het aanbod te bekijken. Daarnaast is het archief ook te raadplegen, films die daarin staan zijn voor een klein bedrag alsnog te bekijken.

NL Ziet

Naast Videoland Unlimited is er voor Netflix in NLZiet nog een Nederlandse concurrent. Als tegenantwoord op Netflix besloten de grote televisiezenders van Nederland de handen in één te slaan. De publieke omroepen (Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3) bundelen de krachten met de commerciëlen: RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, SBS 6, NET 5 en Veronica.

Deze zenders beschikken uiteraard over de nodige rechten die zij op het open kanaal aanbieden of aangeboden hebben. Dit is een sterk punt van de dienst die nog gelanceerd moet worden. Vast staat in ieder geval dat NL Ziet een geduchte concurrent zal worden van Netflix, vanwege de rechten die zij al in het bezit hebben.

Door dat voordeel is de kans dan ook niet groot dat er series als Baantjer op Netflix gestreamd kunnen worden in de toekomst, omdat deze in het bezit zijn van RTL. Op 12 juni werd bekend dat NLZiet op 1 juli van start gaat. Dan begint de concurrentiestrijd met Netlfix echt. Er zijn tienduizend mensen die op 12 juni al toegang kregen tot NLZiet. Qua prijs is er nauwelijks verschil. De prijs bij NLZiet is 7,95 euro per maand, tegen 7,99 euro per maand bij Netflix. Ook bij NLZiet is de eerste maand overigens gratis.

Abonnees van NLZiet krijgen toegang tot zo’n beetje alle series en films die op de televisie te zien zijn geweest bij de deelnemende televisiezenders. Goeden Tijden Slechten Tijden zal hier bijvoorbeeld te zien zijn, maar ook bijvoorbeeld Overspel en andere succesvolle series van de publieke omroepen. Nu RTL Nederland echter flink inzet op Videoland is het echter onduidelijk wat de toekomst van NLZiet is.

HBO NOW

Niet HBO GO, maar HBO NOW moet de grote concurrent van Netflix worden. Tijdens een Apple Evenement op 9 maart 2015 maakte de CEO van HBO, Richard Pleple, bekend dat HBO NOW in april 2015 live gaat in de Verenigde Staten. Voor 14,99 dollar per maand krijgen zij de kans om het complete HBO aanbod te streamen. Het is nog onduidelijk of HBO NOW ook naar Nederland komt en of HBO NOW en Netflix dus ook in ons land met elkaar gaan concurreren. Het staat in ieder geval vast dat de maandprijs van HBO NOW fors hoger ligt dan de abonnementsprijs van Netflix: vanaf 7,99 euro. HBO staat voor Home Box Office en is ook afkomstig uit de Verenigde Staten en is een betaalzender voor digitale televisie. Dit wil dus zeggen dat voor een vast bedrag per maand er films en series via digitale televisie gekeken kunnen worden.

Als abonnee van HBO dien je per maand rond de 15 euro te betalen, dit is afhankelijk van de tv-aanbieder. Netflix is in tegenstelling tot HBO geen digitale zender. Het richt zich enkel en alleen op video-on-demand. HBO heeft VOD-diensten als extra dienst in het pakket. Als klant van HBO heb je gratis toegang tot het HBO GO aanbod. Via HBO GO kunnen dus films en series online gestreamd worden.

Ximon

Voordat Netflix in Nederland kwam was er al Ximon. Dit Nederlandse bedrijf had dezelfde gedachten als Netflix en had een aardig klantenbestand opgebouwd. Het was echter niet opgewassen tegen het grote Amerikaanse Netflix. Nog geen half jaar na de lancering van de rode concurrent was Ximon genoodzaakt de stekker uit het project te trekken.

De personen die klant waren bij Ximon hadden tot 29 januari 2014 de mogelijkheid om de nog bestaande tegoeden te besteden om films en series te bekijken. Na de 29e is de dienstverlening stopgezet.