Laatste nieuws over Netflix

De rol van Netflix in de verandering van tv kijken

Hella Hueck in gesprek met Joris Evers

Je kunt best stellen dat sinds de komst van Netflix in Nederland, in september 2013, het nodige is veranderd in de manier waarop we televisie kijken. Neem alleen al het feit dat Netflix complete seizoenen van series in één klap beschikbaar stelt, in plaats van dat je iedere week op een vaste tijd naar bijvoorbeeld RTL kijkt om één aflevering van een serie te bekijken. Het RTL Z-programma Toekomstmakers vroeg zich af hoe we over tien jaar televisiekijken en sprak met Joris Evers, directeur van Netflix en Arno Otto, directeur digitale activiteiten bij RTL Nederland om antwoorden te krijgen.

Netflix geheimzinnig over aantal abonnees in Nederland

Dat Netflix de grootste streamingdienst ter wereld is, is wel duidelijk. Wereldwijd heeft het 62 miljoen abonnees, maar hoeveel leden zijn er in Nederland nou aangesloten bij de dienst. Ook Toekomstmakers wilde het weten, maar presentatrice Hella Hueck kreeg ook een geheimzinnig antwoord, al werd haar wel verteld waarom Netflix daar zo geheimzinnig over is. “Wereldwijd hebben we 62 miljoen leden. Internationaal hebben we er twintig miljoen. Het aantal groeit nog steeds en uiteindelijk willen we straks internationaal meer abonnees hebben dan in de Verenigde Staten. Hoeveel we er in Nederland hebben kan ik je niet vertellen”, zei Evers. ,,Dat houden we voornamelijk geheim vanwege concurrentieoverwegingenn. We willen niet te veel vertellen over de gebieden waar het heel goed gaat, maar ook niet over de gebieden waar het ook goed gaat, maar minder goed.”

Officieel wilde Evers dus niets loslaten, maar uiteindelijk liet hij toch iets los over het aantal abonnees in Nederland. ,,Ik heb laatst van iemand een peiling gelezen waarin stond dat we een miljoen leden hebben. Deze peilingen zitten nooit ver van de waarheid vandaan. Dat is het enige wat ik er over kan zeggen.”

Netflix maakt slapende honden wakker

Netflix mag gerust een pionier genoemd worden op het gebied van online streaming van films, series en documentaires. Na de successen in de Verenigde Staten kregen meer partijen het idee om een soortgelijke dienst op te starten. Zo heeft HBO in HBO Now inmiddels een streamingdienst, maar concurreert ook Amazon vrolijk mee. “Steeds meer mensen gaan in zien dat internettelevisie de toekomst heeft en dat rondom de introductie van Netflix in een bepaald land, dus ook in Nederland er heel veel innovatie is op het gebied van internettelevisie”, legde Evers uit in gesprek met Hueck. Er komen meer partijen die het gaan aanbieden en bestaande partijen gaan meer aandacht bieden aan het platform internet en hoe ze een betere kijkervaring kunnen bieden. Dat heb je ook zeker in Nederland gezien.”

In Nederland schoten de concurrenten van Netflix na september 2013 inderdaad als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels heeft Videoland zich ontwikkeld tot grootste uitdager van Netflix. Onlangs nam RTL Nederland de streamingdienst volledig over. Arno Otto, directeur digitale activiteiten RTL Nederland wilde ook niets zeggen over de grootte van het ledenbestand van Videoland. “Maar we zijn heel tevreden over de ontwikkeling. Met name na Zwarte Tulp (de eerste Nederlandse serie die alleen via internet te bekijken is, red.). De strijd gaat om content, wie heeft de mooiste content. We moeten dus investeren in content. Hoe meer origineel die content is, hoe meer abonnees je trekt.”

‘Internet verandert de manier van televisiekijken’

Doordat we steeds meer online gaan kijken naar series, bijvoorbeeld via Netflix, gaan series ook steeds vaker anders geproduceerd worden. Goede Tijden Slechte Tijden heeft bijvoorbeeld na iedere aflevering een cliffhanger, zodat de kijker ook de volgende dag weer om 20.00 uur afstemt op RTL 4. Voor een online serie is dit niet meer noodzakelijk, omdat de kijker zelf kan bepalen wanneer hij of zij kijkt. “Internet heeft in je leven al heel veel dingen veranderd. Hoe je leert, hoe je winkelt. Nu verandert internet in hoe je televisie kijkt”, aldus Evers in Toekomstmakers van RTL Z.

Online series kijken bij verschillende aanbieders

Omdat Netflix dus niet de enige speler op de markt is, is het uitgesloten dat Netflix een totaalpakket kan aanbieden. Niet alle series en films zullen te zien zijn bij de Amerikaanse streamingdienst. Er zijn zelfs series waarbij een eerste deel bij Netflix te zien is, maar de rechten van het tweede seizoen zijn in handen van Videoland. “Wij zien onszelf niet als een one-stop-shop voor al jouw entertainment of al jouw televisie kijken. Netflix is een internettelevisiekanaal. We hebben een beperkt aanbod, we hebben niet alles. Als jij naar het journaal wil kijken moet je ook een andere zender opzetten. In de wereld van internettelevisie is dat niet anders.”

Oculus Rift en Netflix

De laatste jaren volgen de ontwikkelingen op het gebied van online zich razendsnel op. Zo wordt het steeds realistischer dat we straks games kunnen spelen of onderwijs krijgen via virtual reality of augmented reality.

Ook Netflix ziet dit als een kans om op termijn iets mee te doen, bevestigde Evers in Toekomstmakers. “Het is wel heel spannend he. Is de toekomst met die grote brillen, zoals Oculus Rift. Is dat dan een heel andere ervaring? Wie weet. Bij ons in Los Gatos (hoofdkantoor, red.) zijn er al engineers mee aan het spelen om te kijken of als je Netflix in zo’n bril doet of dat wat is.”

Dat is dus meer toekomstmuziek, maar volgens Evers kunnen we op korte termijn al veranderingen verwachten. “Wij zijn ook bezig met dingen die wat meer in de nabije toekomst liggen, dus dat jouw televisieervaring veel meer levensecht wordt in jouw woonkamer. Met dat soort dingen zijn wij bezig en dat is ook van de redenen waarom wij denken dat internettelevisie de toekomst heeft, omdat dat soort beeldkwaliteit enkel via internet geleverd kan worden en niet via de standaard televisieuitzendingen.”

Nederlandse Netflix Original serie

Ook Hella Hueck moest de vraag aan Evers stellen: krijgt Nederland een eigen Netflix Original serie, zoals House of Cards. “Op korte termijn hebben wij daar geen plannen voor. Het gaat niet specifiek om de taal. Een van onze eerste eigen producties, of die we samen met NRK gemaakt hebben was Lilyhammer en dat is een productie die voor zestig procent Noors is. Die hebben wij wereldwijd aangeboden en doet het heel goed. Het gaat er niet om dat Nederlands het alleen in Nederland goed zou doen, maar dat een Nederlandse serie het internationaal heel goed zou kunnen doen.”

Klik hier om het gehele interview van Hueck met Evers terug te bekijken

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?