Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van 1917

De oorlogsfilm 1917, die nu te zien op Netflix, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. ‘No shit, Sherlock’, denk je nu, de Eerste Wereldoorlog is nou eenmaal écht gebeurd. Maar de gebeurtenissen in 1917 vonden in 1917 plaats onder de noemer Operatie Alberich!

Operatie Alberich

Operatie Alberich was de codenaam van een grootschalige Duitse operatie, die plaatsvond na een lange voorbereidingstijd. Gedurende de Slag aan de Somme in 1916 hadden zich twee zogenaamde leperbogen gevormd, uitstulpingen in het front, tussen de Franse stadjes Arras en Saint-Quentin en tussen Saint-Quentin en Noyon. Alberich diende als een soort strategische verplaatsing naar nieuwe posities: de Hindenburglinie. Generaal Erich Ludendorff was het niet eens met de operatie en wachtte tot het allerlaatste moment om groen licht te geven.

Tussen 9 februari en 20 maart 1917 werd Operatie Alberich uitgevoerd. Door de troepenverplaatsing van de Duitsers werd het westfront maar liefst 40 kilometer korter, waardoor er meer ruimte kwam voor Duitse legereenheden; maar liefst dertien tot veertien divisies. Deze extra soldaten werden ingezet om de rivier de Aisne te verdedigen tegen het Britse Nivelle Offensief.

Geen beslissende klap

Voor het zover was probeerden de Britten, de Fransen én de Australiërs het Duitse plannetje echter te dwarsbomen. Vooral tussen 11 januari en 13 maart 1917 werd er keihard gevochten rond de rivier de Ancre, aan de noordelijke kant van het ‘Somme-slagveld’. Het Vijfde Leger viel het Duitse aan, om Operatie Alberich maar zo veel mogelijk in de weg te zitten. Vanzelf ging dit natuurlijk niet en al snel werd het een chaotische bedoening, met allerlei bataljons die elkaar de pas afsneden en communicatielijnen die daardoor verdwenen.

Het Derde en het Vijfde Leger van de Britten boekte meerdere overwinningen, want onder meer de steden Bapaume (op 17 maart 1917) en Péronne (op 18 maart) werden ingenomen. Het lukte de geallieerden echter niet om het Duitse leger een beslissende klap toe te delen.

Race tegen de klok

De film 1917 speelt zich tijdens die gebeurtenissen af, al hebben we wel te maken met een fictioneel script. Twee jonge Britse soldaten, genaamd Schofield en Blake, krijgen een schijnbaar onmogelijke missie toebedeeld. Ze moeten een vijandelijk gebied oversteken om een boodschap over te brengen, maar dit is een race tegen de klok. De desbetreffende boodschap is namelijk bepalend in het stoppen van een dodelijke aanval op honderden soldaten, onder wie de broer van Blake.

Opa Mendes

Dit is dus niet echt gebeurd, maar regisseur Sam Mendes vertelt aan het medium Vanity Fair: “1917 toont de verschrikkelijke vernietiging die er bij een oorlog komt kijken, maar het is ook een menselijk verhaal. Twee jonge onervaren soldaten en een race tegen de klok.” Het verhaal van 1917 is gebaseerd op een verhaal van de opa van de filmmaker, Alfred Mendes. Sam Mendes zegt in het interview echter dat hij zich nog maar flarden van dat verhaal kan herinneren: “Een boodschapper die een belangrijke boodschap over moest brengen.”

“Artillerie, sluipschutters, boobytraps en gifgas”

Doran Cart, historicus bij het National WWI Museum and Memorial, heeft wel wat kritiek op 1917. In de film krijg je namelijk te horen dat de Duitsers zich terugtrekken, maar dat hebben we nooit gedaan. Het was een strategische verplaatsing van troepen naar betere posities, geen vlucht. De geallieerden hadden dit eigenlijk ook niet helemaal door, omdat de opponent het vooral ‘s nachts deed, waardoor er de Duitsers meestal geen strobreed in de weg werd gelegd.

De geschiedkundige vindt wél dat 1917 de sfeer van de Eerste Wereldoorlog goed neerzet: “Neem bijvoorbeeld de loopgraven, verliet je die als soldaat, dan ging je eigenlijk meteen dood. Er was artillerie, er waren sluipschutters, boobytraps én gifgas.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?