Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Anna Delvey uit Inventing Anna

Wat is het waargebeurde verhaal van Anna Delvey uit de serie Inventing Anna. In de Netflix miniserie Inventing Anna zien we hoe een journaliste op het spoor komt van een koelbloedige ‘meesteroplichtster’, Anna Delvey. De show is ietwat gedramatiseerd, maar het verhaal is wél waargebeurd. Hoe zit dat precies?

Arme Russische wordt mode-queen

Anna Sorokin werd in 1991 geboren in het Russische plaatsje Domodedovo, onder de rook van hoofdstad Moskou. Haar vader Vadim was vrachtwagenchauffeur en haar moeder was huisvrouw. Toen Anne 16 jaar oud was verhuisde het gezin naar Duitsland, waar ze aanvankelijk moeite had met de taal. Desondanks verwierf ze een plekje op het gymnasium.

Toen Sorokin haar diploma eenmaal in the pocket had verhuisde ze naar Londen, waar ze aan de kunstacademie Central Saint Martins ging ‘studeren’. Studeren staat tussen aanhalingstekens, want de Russische zat geen dag in de collegebanken. In plaats daarvan koos ze ervoor om als stagiaire aan de slag te gaan bij Purple, een modeblad. Daar stelde ze zich voor als Anna Delvey, iemand met onnoemelijk veel contacten in de kunstwereld en een ongelóóflijk welvarende achtergrond. Ze mat zich dus een verzonnen identiteit aan!

Waargebeurde verhaal over Anna Delvey

In 2013 verhuisde Anna naar New York, waar ze verschillende vrienden maakte. Dit deed ze door overal en nergens te verkondigen dat ze de erfgename was van een Duits trustfonds, waardoor ze op haar 25e over liefst 60 miljoen dollar zou beschikken. Ze netwerkte hier, ze netwerkte daar, waarbij haar verhaal niet altijd hetzelfde was…

De ene keer speldde ze mensen op de mouw dat haar vader oliebaron was, om hem vervolgens een diplomaat of een ‘zonnepanelenmagnaat’ te noemen. Wat vooropstond was echter dat haar leugens haar in staat stelden om in super-de-luxe hotels te verblijven en met geld te smijten. Ze maakte al snel deel uit van de nouveaux riche, wat ze voor elkaar kreeg door zich diep in de creditcardschulden te storten en te zwaaien met ongedekte cheques.

Inventing Anna is waargebeurd verhaal

In New York zag men haar als een soort Oost-Europese prinses, vrijwel iedereen geloofde het als ze weer eens vertelde dat ze een erfgename was die een kunstfonds op wilde zetten. Ze spande allerlei goedgelovige thomassen voor haar karretje, die voor Anna zelfs onderhandelden met hedgefondsen… Het lukte Sorokin zelfs bijna om een miljoenenlening (25-30 miljoen dollar) af te sluiten voor haar ‘Anna Delvey Foundation’.

Boontje komt om zijn loontje

Het lukte Anna vier jaar lang om op (ontzettend) grote voet te leven, tot ze tegen de lamp liep. In 2017 werd er namelijk aangifte door haar gedaan door een ‘minder rijke vriendin’, die de Russische liet opdraaien voor een pretreisje naar Marokko. Anna werd gearresteerd en aanvullend onderzoek wees uit dat ze allerlei banken en hotels had opgelicht, voor méér dan 200.000 dollar. En dan vergeten we de ‘liefdadigheid’ van haar rijke buddies nog, want die hadden haar miljoenen voorgeschoten.

Waar is Anna Delvey nu?

In 2019 was het zover: Anna Sorokin moest voor de rechter verschijnen en werd veroordeeld tot vier tot twaalf jaar cel. Daarnaast kreeg ze een boete van 24.000 dollar en werd haar opgedragen 199.000 euro terug te betalen aan de hotels die ze had opgelicht. Anno 2022 vertoeft ze overigens niet meer achter de tralies, want in februari 2021 werd ze vervroegd vrijgelaten wegens goed gedrag. In het hier en nu is ze influencer. Inventing Anna leverde haar overigens 320.000 dollar op. Wat ze daarmee gaat doen? Haar schulden afbetalen!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?