Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Colin in Black & White over Colin Kaepernick

Colin in Black & White is de nieuwste Netflix-sportdocumentaire, die het verhaal van Colin Kaepernick vertelt. De American Football-speler was de allereerste die knielde tijdens het Amerikaanse volkslied, waarna heel Amerika over hem heen viel… Dit is het waargebeurde verhaal over Colin Kaepernick

Wereld lag aan Kaepernicks voeten

In de nazomer van 2016 lag de wereld aan Colin Kaepernicks voeten. Hij was dé sterspeler van het NFL-team de San Francisco 49’ers en werd welhaast verafgood in de Verenigde Staten. Dat veranderde echter van de ene op de andere dag, toen de quarterback niet meer wilde staan tijdens het Amerikaanse volkslied. Hij besloot te knielen, als stil protest tegen racisme, ongelijkheid en buitensporig politiegeweld, precies zoals zijn grote voorbeeld Martin Luther King dat eerder deed.

Opeens werd Kaepernick verguisd. Het (patriottistische) football-publiek in de Verenigde Staten wilde niets meer van hem hebben, de National Football League kotste hem uit en zelfs de toenmalige president Donald Trump kraakte hem af. “Get that son of a bitch from the field“, was de duidelijke boodschap van Trump. Na dat seizoen kreeg hij geen contract meer… Kaepernick kwam niet helemaal zonder inkomsten te zitten, omdat hij een rechtszaak won, maar geen team wilde hem meer hebben.

Waargebeurde verhaal Colin in Black & White

Alleen Nike was bereid om hem te steunen: het sportmerk kwam met een campagne met de slogan: “Believe in something. Even if it means sacrifice anything.” De sportieve carrière van de quarterback was echter dood en begraven…

Anno 2021 ziet de situatie van Kaepernick er echter helemaal anders uit. Hij is dan wel geen NFL-ster meer, op maatschappelijk vlak wordt hij opeens wél helemaal begrepen. Naar aanleiding van de dood van George Floyd heeft de gehele sportwereld zich namelijk gekeerd tegen (politie)geweld. Taking a knee is een begrip geworden en de beeltenis van de ooit zo veelbelovende quarterback prijkt op menig protestvlag.

Colin Kaepernick: terug in de spotlights

Kaepernick was zijn tijd gewoon ver vooruit, zo is nu wel gebleken. En de oud-footballster staat weer helemaal in de spotlights. Als boegbeeld van Nike beschikt hij over zijn eigen Air Force 1 Colin Kaepernick, met de contouren van zijn zo karakteristieke afro achterop. In de Verenigde Staten is het een ongelooflijk populaire schoen, en de opbrengst van de verkoop gaat naar het gevecht tegen systematische onderdrukking en racisme. Daarnaast staat hij aan het hoofd van het zogenaamde Colin Kaepernick Know Your Rights Camp, een organisatie die rechtszaken van demonstranten betaalt, strijdt tegen politiegeweld en sprekend over mensenrechten door Amerika toert.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?