Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Cool Abdoul

Cool Abdoul is vanaf 13 mei te zien bij Netflix en deze film is een hervertelling van een waargebeurd verhaal: dat van de Vlaamse bokser Ismaïl Abdoul. Hij werd Belgisch kampioen, maar kreeg óók een celstraf van drieënhalf jaar aan zijn broek.

Jonge bokser

De ster van Abdoul (in de film gespeeld door Nabil Mallat) rees in de jaren 90 bijzonder snel bij onze zuiderburen. Zijn eerste wedstrijd in het bokscircuit vocht hij op 11 november 1996 tegen de Nederlander Hubert Martie, en meteen zegevierde hij, na zes rondes op punten. Op 15 november 1998 vocht Abdoul op 22-jarige leeftijd voor de Belgische titel in de ‘cruisergewichtsklasse’ tegen Patrick Titeux. Wéér won hij, ditmaal met een technische knock-out in de achtste ronde. Slechts een jaar later veroverde hij de Beneluxtitel tegen Joeri Filipko.

Waargebeurde verhaal Cool Abdoul op Netflix

Als bokser schoot Abdoul dus als een raket omhoog, maar desondanks bleef hij actief als nachtportier, met alle gevaren van dien. Drie dagen na het behalen van de Beneluxtitel belandde hij in het ziekenhuis nadat een boze klant vier kogels op hem had afgevuurd, die hem stuk voor stuk in het onderlijf raakten.

Na dit incident begon de bokser wisselvalliger en wisselvalliger te presteren. Hij verloor de Belgische titel bijvoorbeeld in 2000 aan Rudi Lupo op punten. Ook Krzysztof Wlodarczyk versloeg hem (voor de International Boxing Federation Inter-Continental Cruiser Title), waarna hij wél won van Milan Konecny. Dit ‘gejojo’ ging een tijdje door…

Gevangenisstraf

Totdat hij in 2007 veroordeeld werd voor een gevangenisstraf van drieënhalf jaar voor een reeks ripdeals, afpersingen en mishandelingen. Abdoul zat een derde van deze straf uit en werd op vrije voeten gesteld met een enkelband; hij ging aan het werk in de glasfabriek Meyvaert in Gent. Toen de enkelband eenmaal af mocht, maakte hij zijn comeback als bokser.

Comeback

Niet geheel onverdienstelijk, want in 2009 vocht hij twee titelgevechten: hij won van Fred Dillewaard voor de BeNeLux Cruiser Title en verloor van Tomasz Hutkowski voor de WBC Youth World Cruiser Title. Op 5 november verloor hij van Mateusz Masternak in een gevecht voor de (op dat moment vacante) IBO Inter-Continental Cruiser Title. Ook tussen 2012 en 2016 vocht hij een aantal partijen, soms succesvol, soms niet… om zijn handschoenen vervolgens aan de wilgen te hangen.

“Criminaliteit loont niet!”

Anno 2022 hoopt Abdoul vooral een voorbeeld te kunnen zijn voor de jongere generatie: “Ik weet hoe geld je kan verblinden. Maar geld, gouden ringen en dikke halskettingen is niet waar het om draait. Criminaliteit loont niet, ik ben het levende bewijs. Ik heb twee jaar in de gevangenis gezeten en heb nog maar net al mijn schulden afbetaald. Tegelijk wil ik die jongeren laten zien dat je wel degelijk kunt veranderen, ook al zat je ooit op het slechte pad. Zolang je er maar hard genoeg voor werkt.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?