Het waargebeurde verhaal van De Stamhouder. De Stamhouder is een populaire serie die uitgezonden wordt op NPO 1, over Alexander en zijn zoektocht naar ‘de waarheid’. Wist jij echter al dat deze show gebaseerd is op een waargebeurd verhaal? Daar vertellen wij je alles over in dit artikel!
De Stamhouder op NPO
Het is eind jaren 60 als Alexander als een blok valt voor de zelfverzekerde en vrijgevochten Ellen. Na een fijne liefdesnacht komt zij er echter achter dat Alexanders vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog bij de SS zat, waarna ze uit zijn leven verdwijnt. Een maandje later keert ze echter weer terug! Ze is namelijk zwanger! Maar om samen een toekomst op te bouwen moet Alexander eerst de confrontatie aangaan met zijn heftige familieverleden. Hij heeft een eenzame en ongelukkige jeugd gehad en weet daarom bitter weinig over zijn familie, gedomineerd door zijn machtige opa. Alexander gaat op zoek naar de waarheid!
Waargebeurde verhaal de Stamhouder
De Stamhouder is gebaseerd op het boek De stamhouder: een familiekroniek van schrijver… Alexander Münninghoff in hoogsteigen persoon! Voor de serie is dit wel een klein beetje onder handen genomen, vooral met betrekking tot Ellen, maar onder de motorkap schuilt dus een verhaal dat écht gebeurd is. Dat richt zich vooral op Alexanders grootvader (Joannes Münninghoff), zijn biologische vader (Frans Münninghoff) en zijn moeder Wera. De stamhouder: een familiekroniek bestaat dus uit drie delen.
Eerste deel
Het eerste, ‘De herenkamer’, richt zich op Joan Münninghoff, de grootvader van Alexander die ook wel bekendstaat als de Oude Heer. Opa Münninghoff is geboren in Nederland, maar trekt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog naar Oost-Europa, waar hij in korte tijd een succesvol handelsimperium opzet. Hij trouwt met de Russische Erica von Schumacher, met wie hij vier kinderen krijgt: Titty, Frans en de tweeling Xeno en James. De oudste twee worden naar Nederland gestuurd om aldaar de moedertaal van hun vader te leren, maar krijgt al snel last van heimwee. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij sympathieën voor het fascisme en nazisme, waardoor hij in conflict komt met zijn vader. In 1940 besluit Frans zich aan te sluiten bij de SS.
Tweede deel
Het tweede deel van het boek gaat over Alexanders moeder Wera, die verwikkeld raakt in een voogdijstrijd, waardoor ze besluit om een zelfstandig leven op te bouwen. Ze laat een luxueuze villa achter zich voor een petieterige eenkamerwoning. Op de achtergrond houdt Alexanders moeder er een wild leven op na, vol intriges, waardoor grootvader Müninghoff besluit om nog een voogdijzaak aan te spannen. Die wordt gewonnen en Alexander gaat bij zijn vader Frans en stiefmoeder Mimousse wonen. Zijn vader kampt met een oorlogstrauma en elke zondagochtend moet hij naar allerlei oorlogsverhalen luisteren, maar daar moet hij zijn lippen wel stijf over op elkaar houden!
Derde deel
Als laatste het derde deel: de geheimen van vader Frans komen aan het licht en Alexander komt opnieuw in contact met zijn moeder, op volwassen leeftijd weliswaar (in 1969). Op dat moment heeft hij al een studietijd in Leiden achter de rug en staat hij op het punt om te trouwen met zijn grote liefde Ellen. Zijn moeder blijkt te zijn hertrouwd en heeft een dochter gekregen. Tussen moeder en zoon bestaat geen warme band meer en ze verliezen elkaar opnieuw uit het oog. Liefst vijftien jaar is er geen contact tussen de twee, maar daarna besluit Alexander om zijn verleden (lees: het verleden van zijn familie) voor eens en altijd achter zich te laten! In de jaren 90 overlijden zijn vader en moeder, waarna de verhalen van de ‘Münninghoffjes’ pas écht aan het licht komen.