Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Devil in Ohio

De thrillerserie Devil in Ohio draait op Netflix en we kunnen je vertellen: het is allemaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal! Maar wat voltrok zich dan precies in Ohio? Dit is het waargebeurde verhaal van Devil in Ohio, waar ook een boek over is geschreven.

Devil in Ohio: waargebeurd verhaal

In de Netflix-miniserie Devil in Ohio speelt actrice Emily Deschanel, de zus van Zooey Deschanel (New Girl), de rol van Suzanne Mathis, een psychiater die haar man en kinderen verrast door een mysterieuze jonge vrouw (Madeleine Arthur) in huis te nemen. De vrouw, die kampt met een zwaar trauma, lijkt te zijn ontsnapt uit een duivelse cult en haar komst dreigt nu haar hele familie uit elkaar te scheuren.

Boek Devil in Ohio van Daria Polatin

Het verhaal van Devil in Ohio is gebaseerd op een boek van schrijfster Daria Polatin, die óók als showrunner fungeert met betrekking tot de Netflix-serie. Ze vertelde een tijdje geleden in de Amerikaanse media: “Voor het boek heb ik me laten inspireren door een verhaal dat onze producent Rachel Miller ooit hoorde, dat écht heeft plaatsgevonden in Ohio. In de serie zoomen we in op Suzanne en haar achtergrondverhaal. Waarom neemt ze Mae mee naar huis? Wat is de aantrekkingskracht precies? En waarom gaat ze zo ongelooflijk ver om haar te helpen?”

Jeffrey Lundgren

Met die woorden kunnen we natuurlijk nog niet zo heel veel, maar gelukkig helpt het regionale medium FOX8 ons een handje! Volgens die omroep zijn het boek en de serie namelijk gelinkt aan de (behoorlijk choquerende) moord op een hele familie op een boerderij in Kirtland, Ohio. Deze verschrikkelijke misdaad leidde uiteindelijk tot de veroordeling én executie van cultleider Jeffrey Lundgren, die in totaal achttien jaar vastzat op death row.

Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen

Lundgren maakte aanvankelijk onderdeel uit van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (in het Engels: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints of RLDS). Hij was echter bijzonder ambitieus en vergaarde al snel een aantal volgelingen (twaalf in totaal). Lundgren zei zijn kerk vaarwel (niet geheel vrijwillig, want hij werd zo goed als verbannen) en begon een splintergroepering. Op een dag donderde en bliksemde het in Kirtland, maar was er tegelijkertijd een regenboog te zien. Lundgren maakte zijn volgelingen wijs dat dit een teken van boven was en de groep nam de zogenaamde ‘Kirtland Temple’ over.

Een ’tripje’

Veel ‘buren’ waren daar niet al te blij mee, maar de cult begon met steeds hardere hand te regeren. Lundgren en zijn gevolg betrokken een boerderij, maar over de noodzaak daarvan waren de meningen verdeeld binnen zijn eigen groep. De familie Avery, met aan het hoofd vader Dennis Avery, stelde zich weigerachtig op en dat had behoorlijk choquerende gevolgen. Lundgren gaf twee van zijn volgelingen de opdracht om een groot gat te graven, waarna hij de familie Avery vertelde dat ze op een tripje zouden gaan.

Vijfvoudige moord…

Dat bleek een eufemisme: Dennis werd twee keer in zijn rug geschoten, vrouw Cheryl werd eveneens geëxecuteerd (drie schoten, twee in haar borsten, één in haar buik), waarna de kinderen, Trina van 15, Becky van 13 en Karen van 6,  (ongeveer) datzelfde lot ondergingen. Uiteindelijk kreeg Lundgren daar dus zijn verdiende loon voor: hij kreeg de doodstraf opgelegd in 1989 en werd op 24 oktober 2006 ook daadwerkelijk geëxecuteerd.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?