Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Gladbeck: Das Geiseldrama (54 Hours)

Gladbeck: Das Geiseldrama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, een waargebeurd gijzeldrama. De film, ook bekend onder de naam 54 Hours vertelt het Duitse verhaal waarbij dertig jaar geleden meerdere mensen bij om het leven kwamen.

Gladbeck: Das Geiseldrama waargebeurd verhaal

Gladbeck: Das Geiseldrama is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1988, toen een gewapende overval compleet uit de hand liep. We zien twee criminelen na een mislukte bankroof een aantal mensen in gijzeling nemen, waarna ze op de vlucht slaan. Intussen ontstaat er een enorm mediacircus, waarbij de politie de nodige steken laat vallen en de media, die alleen maar op sensatie belust is, vele malen dichter bij de criminelen in de buurt komt.

Bankoverval

Op de ochtend van 16 augustus 1988 drongen Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner een kantoor van de Deutsche Bank in Gladbeck binnen, gewapend en vermomd. Om 8.04 uur kreeg de politie de eerste melding van de overval binnen, waarna er al snel een politieauto ter plaatse kwam. Rösner en Degowski wilden de bank verlaten, maar zagen de wagen en maakten rechtsomkeert. Ze namen twee werknemers in gijzeling en eisten losgeld. En om te laten zien dat het ze menens was, vuurden ze een aantal schoten af.

Gijzeling

Na een impasse van een paar uur kregen de overvallers 300.000 mark en een BMW als vluchtauto. Om 21.45 uur namen ze de benen, waarna ze Rösners vriendin, Marion Löblich, ophaalden. De politie volgde op gepaste afstand. Allereerst reed het gezelschap naar Bremen, waar ze een volle bus kaapten (en dus nog veel meer mensen gijzelden). De bovengenoemde Löblich was inmiddels ingerekend door de politie en Degowski en Rösner eisten haar onmiddellijke vrijlating, anders zouden ze elke vijf minuten een gijzelaar doodschieten. En om hun woorden kracht bij te zetten beroofden ze de 15-jarige Italiaan Emanuele di Giorgi van het leven…

Kaping

Met de bus reden de overvallers en gijzelnemers vervolgens naar Oldenzaal in Nederland, waarna ze weer rechtsomkeert maakten. Inmiddels was de zaak verworden tot een heus mediacircus en in Keulen werden de criminelen zelfs belegerd door hordes journalisten. Dat vonden ze overigens helemaal niet erg, want ze gaven meerdere live-interviews af. Op 18 augustus om 12.00 uur vond de politie het welletjes geweest: de bus werd geramd door een pantservoertuig en werd daarnaast onder vuur genomen (in totaal 62 kogels), wat de 18-jarige Silke Bischoff fataal werd. Hij was ‘collateral damage‘, want de gijzelnemers werden opgepakt.

Waar zijn Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner nu?

Op 22 maart 1991 stonden Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner terecht en kregen ze allebei een levenslange gevangenisstraf. Mario Löblich kreeg 9 jaar wegens medeplichtigheid. Anno 2022 is Degowski inmiddels weer op vrije voeten gesteld, na 30 jaar ‘gezeten’ te hebben, maar zijn handlanger Rösner zit nog altijd achter de tralies. Ook in het gevang maakte hij zich namelijk schuldig aan strafbare feiten, zoals bijvoorbeeld het bezit van heroïne.

Podcast over De Gijzeling van Gladbeck

Afgelopen jaar is er meer aandacht geweest voor de Gijzeling van Gladbeck. Marcel van Roosmalen en Roel Gootzen hebben een roadtrip gemaakt door Duitsland om de hele gijzeling te reconstrueren.De podcast van de NPO/BNNVARA is uiteraard nog terug te luisteren.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?