Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Harald Sigurdsson (Vikings: Valhalla)

Harald Sigurdsson is een van de meest prominente figuren in de nieuwe Netflix-serie Vikings: Valhalla, het vervolg op het immens populaire Vikings. Maar wie was deze veroveraar écht? Wij vertellen je zijn verhaal.

Stichting van Oslo

Harald Sigurdsson, alias Harald III van Noorwegen, alias Harald Hardrade (Hardrada in Vikings) was vorst van Noorwegen van 1047 tot zijn dood in 1066. Zijn mislukte veldtocht in 1066 om Engeland te onderwerpen betekende het einde van het Viking-tijdperk. Toch was Sigurdsson óók verantwoordelijk voor de stichting van de huidige Noorse hoofdstad Oslo in 1048. Oslo bestond toen weliswaar al, maar Harald bouwde het plaatsje uit tot een echte stad.

Veldslag en vlucht

Sigurdsson werd in 1015 geboren als zoon van onderkoning Sigurd Syr en Asta Gudbrandsdatter. Zijn broer was koning Olaf II, maar die werd verslagen en gedood in de Slag om Stiklestad in 1030. Harald verscheen toen overigens ook op het strijdtoneel en raakte gewond, maar hem lukte het om te vluchten. Samen met een groep andere Noorse Vikingen ging hij in ballingschap en trok hij naar het Kievse Rijk (een vroegmiddeleeuwse voorloper van het huidige Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland).

Daar dienden de Vikingen koning Jaroslav de Wijze en we denken dat Harald deelnam aan Jaroslavs veldtocht tegen de Polen. Bovendien wordt aangenomen dat hij uiteindelijk benoemd werd tot opperbevelhebber van de strijdkrachten van het rijk. Na een paar jaar vertrokken Sigurdsson en zijn manschappen naar Constantinopel, waar ze aangaven het Byzantijnse Rijk te willen dienen. De Vikingen werden opgenomen in de Varangiaanse garde, een elite-eenheid die enkel en alleen uit Scandinaviërs bestond.

Waargebeurde verhaal van Harald Sigurdsson

Harald en zijn medestrijders waren niet te verslaan en behaalden vele overwinningen in Noord-Afrika, Syrië en op Sicilië. Ze stonden erom bekend bekwaam te zijn in het belegeren en bestormen van kastelen. Sigurdsson vergaarde in die tijd enorme rijkdommen door steden en kastelen te veroveren, om ze vervolgens te plunderen. Eenmaal beladen met (een grote hoeveelheid) goud keerde Harald in 1045 terug naar Noorwegen.

Daar was Magnus I op dat moment aan de macht en die verwelkomde Sigurdsson bepaald niet met open armen; hij zag in hem namelijk een bedreiging voor zijn troon. Uit pure wanhoop bood hij aan om die met Harald te delen, maar een jaar later stierf Magnus… onder mysterieuze omstandigheden. De algemene consensus was dat Sigurdsson hem wel vermoord móést hebben. Hoe dan ook: op zijn sterfbed zou Magnus gezegd hebben dat Harald de Noorse troon zou krijgen en Svend Estridsen de Deense, maar Sigurdsson eiste ook de Deense op.

Invasie van Engeland

Dat leidde tot een oorlog met Estridsen, die voortduurde tot in 1064, toen Harald zijn aanspraak op Denemarken opgaf. Dat had weer te maken met zijn veroveringstocht naar Engeland. Sigurdsson koesterde namelijk de droom om Harold II te verslaan en de Engelse troon op te eisen. Daarom reisde hij af naar Engeland met een enorme invasiemacht (15.000 Vikingen en 300 schepen), waar hij de graven Edwin van Mercia en Morcar van Northumbria versloeg in de slag bij Fulford (ten zuiden van York).

Vijf dagen later ging het echter mis voor de Viking: op 25 september werd hij in de pan gehakt in de slag bij Stamford Bridge, waarbij hij zelf het leven liet. Sigurdsson werd begraven in Nidaros (het huidige Trondheim) en zijn nederlaag markeerde het einde van het Vikingtijdperk.

Twee dochters, twee zoons

Harald was twee keer getrouwd: in 1043 huwde hij Elisabeth van Kiev (dochter van koning Jaroslav de Wijze), met wie hij twee dochters kreeg: Maria en Ingegjerd. In 1048 huwde hij Tora Torbergsdotter met wie hij twee zonen kreeg: Magnus II en Olaf III. Na zijn dood volgden zijn zonen hem op; zij deelden de troon.

Wie is Wie in Vikings Valhalla

Waargebeurde verhaal Freydis Eriksdottir

Waargebeurde verhaal Leif Eriksson

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?