Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front)

Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front) is een waargebeurd verhaal en te zien op Netflix. Waar veel films over de Tweede Wereldoorlog verschijnen, gaat dit Duitse verhaal juist over de Eerste Wereldoorlog. Dit is het waargebeurde verhaal van Im Westen nichts Neues.

Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front)

Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front) is een hervertelling van het gelijknamige boek van schrijver Erich Maria Remarque en gaat over Duitse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal laat de gruwelijkheden van die loopgravenoorlog zien. Hoofdpersoon is Paul Bäumer, die na een enthousiast praatje van zijn leraar vol goede moed samen met zijn vrienden naar het Westelijke front afreist om daar te ontdekken dat oorlog eigenlijk alleen maar ellende is. Pauls vooroordelen over de grote vijand en de rechten en misstanden van het conflict verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar tijdens het aftellen van de wapenstilstand moet Paul tot de allerlaatste snik blijven vechten, met geen ander doel dan te voldoen aan de wens van ‘het gezag’ om de oorlog te beëindigen in een Duits offensief.

Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque, oorspronkelijk: Erich Paul Remark, werd op 22 juni 1898 geboren in Osnabrück. Remarques ouders waren van bescheiden afkomst. Hij herstelde de originele spelling van zijn achternaam (Remarque dus), die in de 19e eeuw was veranderd in Remark, om zich te distantiëren van de eerste roman die hij had geschreven, Die Traumbude. In 1929 veranderde hij vervolgens zijn tweede voornaam, Paul, in Maria, en dat om zijn moeder te eren.

Im Westen nichts Neues waargebeurd verhaal

Erich Maria Remarque studeerde aan de Universiteit van Münster, maar werd in 1916 opgeroepen om in dienst te gaan bij het leger. Hij vocht aan het Westelijk front en raakte verschillende keren gewond. In 1917 werd hij bijvoorbeeld in België door een granaat geraakt, waarna hij tot het einde van de Eerste Wereldoorlog in een Duits militair ziekenhuis verbleef.

1,2 miljoen

Na de oorlog volgde hij een leraarsopleiding, waarna hij veranderde in een soort manusje van alles! Remarque was bijvoorbeeld actief als steenhouwer, bibliothecaris, zakenman, journalist, redacteur en testrijder voor een Berlijns bandenbedrijf. Daarnaast legde hij zich echter toe op het schrijven van verhalen, wat op 31 januari uitmondde in de publicatie van zijn eerste échte roman: Im Westen nichts Neues, waarin hij vertelde over de ervaringen van Duitse frontsoldaten in de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk werd het boek niet al te best ontvangen en de eerste uitgever die hij contacteerde weigerde het zelfs uit te geven. Desondanks werden er in het eerste jaar na publicatie al 1,2 miljoen exemplaren van verkocht.

Nazi’s

Toen de nazi’s eenmaal aan de macht kwamen in Duitsland werd Im Westen nichts Neues in de ban gedaan, op initiatief van niemand minder dan Joseph Goebbels. In 1938 raakte Remarque zijn Duitse staatsburgerschap zelfs kwijt, maar toen verbleef hij al in Zwitserland. Later emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij de Amerikaanse nationaliteit bemachtigde.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?