De Netflix-docu Into the Deep: The Submarine Murder Case vertelt een waargebeurd verhaal: dat van de Zweedse journaliste Kim Wall en de Deense Peter Madsen, een excentrieke uitvinder. Een brute moord aan boord van een zelfgemaakte onderzeeër staat centraal, maar wat is er precies gebeurd?
Onderzeeër gezonken
In de zomer van 2017 spraken de ‘nutty professor‘ en tevens multimiljonair Madsen en de 30-jarige journaliste Wall, werkzaam voor onder meer The Guardian, The New York Times, Time en de Süddeutsche Zeitung af om een tochtje te maken in de zelfgemaakte onderzeeër, waar de verslaggeefster een reportage over wilde maken. Op 11 augustus ‘sloeg het noodlot echter toe’ en zonk het vaartuig in de Baai van Køge. Madsen werd gered, maar Wall leek van de aardbodem verdwenen.
Zeemansgraf
De uitvinder werd gearresteerd op verdenking van dood door nalatigheid en legde tegenstrijdige verklaringen af over het voorval. Eerst claimde hij haar aan land te hebben gezet op Refshaleøen, het schiereiland op de noordpunt van Amager waar ze woonde. Daarna verklaarde hij echter dat ze door een ongeluk door het leven was gekomen, waarna hij haar lichaam een zeemansgraf had gegeven (hij had haar dus te water gelaten).
Waargebeurd verhaal Into the Deep: The Submarine Murder Case
Op 20 augustus kreeg de zaak echter een hele nieuwe wendingen toen Walls verminkte lichaam zonder hoofd of ledematen werd aangetroffen op de walkant van Amager. De aanklacht tegen Madsen kreeg vervolgens een nieuw tintje: ‘nalatige doodslag’ luidde de verdenking, oftewel: doodslag of moord, én naar lijkschennis. Twee weken later gaf hij een nieuwe verklaring: dit keer zei hij dat er een zwaar luik dichtgeklapt was in de onderzeeër, dat op haar hoofd terechtkwam. Onderzoekers troffen echter meerdere steekwonden in het lichaam van Wall aan. En op 7 oktober 2017 vond de politie het hoofd en de benen van de journaliste: er zaten helemaal geen breuken in de schedel.
Levenslang
Op 30 oktober paste Madsen zijn verklaring wéér aan: dit keer gaf hij koolstofmonoxidevergiftiging de schuld. Hij gaf toe het lichaam van Wall verminkt te hebben, aar bleef schuld aan haar dood ontkennen. Desondanks kreeg de uitvinder op 25 april 2018 een levenslange celstraf opgelegd in de rechtbank van Kopenhagen. Het team van Madsen tekende meteen beroep aan, maar dat werd op 26 september afgewezen. De rechter bepaalde ook dat de onderzeeër van de uitvinder, de UC3 Nautilus, moest worden vernietigd.
Het houdt niet op…
Wie denkt dat het verhaal hier ophoudt heeft het mis, want Madsen kwam later nog een paar keer in het nieuws. Eerst (in december 2019) trouwde hij in de gevangenis de uit Moskou afkomstige en naar Finland uitgeweken kunstenares Jenny Curpen. Zij was op dat moment bezig met het kunstproject “Det her er ikke den Peter vi kendte (Dit is niet de Peter die we kenden)”, maar verzekerde dat het huwelijk serieus bedoeld was en absoluut geen onderdeel was van haar project. Ze zei: “Mijn echtgenoot is een van de twee slachtoffers van deze misdaad en dat hij bleef leven was op zichzelf al een straf voor hem.” In januari 2022 scheidden de twee echter.
Toch geen ongeluk
In september 2020 gaf Madsen in een interview met documentairemaker Kristian Linnemann toe dat de dood van Kim Wall geen ongeluk was geweest, en in oktober 2020 ontsnapte hij uit Herstedvester Fængsel, de psychiatrische gevangenis waar hij opgesloten zat. Al snel werd hij echter in een naburige woonwijk aangetroffen en gearresteerd. In september 2021 werd bekend dat Madsen via Facebook contact had gezocht met allerlei vrouwen en meisjes. Een 17-jarig meisje was verliefd op hem geworden.