Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Jaguar, Spaanse serie over WO-II

De Spaanse Netflix Original Jaguar vertelt geen waargebeurd verhaal, maar eigenlijk ook weer wel. De thrillerserie doet namelijk een beroep op een bepaalde historische context: de vlucht van nazi’s naar Spanje na de Tweede Wereldoorlog, die echt plaatsgevonden heeft.

Nazi-jagers

In Jaguar heeft een groepje Holocaust-overlevenden maar één missie: de nazi’s die zich in hun vaderland Spanje schuilhouden dienen opgespoord en berecht te worden… De jagers, eerder nog prooien, zijn uit op wraak! Daarbij zijn de Holocaust-overlevenden niet per se bloeddorstig, het is niet hun bedoeling om de nazi’s uit te roeien. De hunters vinden namelijk dat de nazi’s voor het gerecht zouden moeten verschijnen, om Vrouwe Justitia haar werk te laten doen. Joden afkomstig uit het concentratiekamp Mauthausen slaan de handen ineen om de nazi’s te schaduwen, te besluipen en op te pakken, zodat ze voor het gerecht gesleept kunnen worden.

Blanca Suárez speelt de hoofdrol in Jaguar, zij kruipt in de huid van Isabel. Die heeft het eigenlijk maar op één nazikopstuk gemunt: Skorzeny. Dit monster heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk duizenden Joden vermoord…

40.000 nazi’s in Spanje

Het verhaal dat Jaguar vertelt is niet echt gebeurd, maar het plot van de thrillerserie is wél gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Na de Tweede Wereldoorlog hadden nazi’s niet zoveel vluchtmogelijkheden, maar wel een paar en Spanje was daar één van. Het Iberisch Schiereiland werd op dat moment namelijk geregeerd door dictator Francisco Franco, die tussen 1939 en 1975 de macht in handen had. De nazi’s hadden ervoor gezorgd dat hij de touwtjes in handen kreeg in Spanje en daarom besloot hij wat terug te doen.

Liefst 40.000 ‘nazicriminelen’ vonden na WO II hun onderdak in Spanje, en zij hoefden hun namen niet eens te veranderen. De regering was immers helemaal niet van plan om ze op te sporen en in de kraag te vatten. En dat komt weer naar voren in Jaguar.

Slager van Mauthausen heeft echt bestaan

Otto Bachmann in Jaguar is pure fictie, maar de man die hij door Spanje probeert te smokkelen, Aribert Heim, is gebaseerd op een nazidokter die echt bestaan heeft, Aribert Ferdinand Heim. Hij was ook wel bekend als de ‘Slager van Mauthausen’. In het concentratiekamp martelde hij zijn slachtoffers, waarna hij gif injecteerde in hun harten. In de serie krijgen we te horen dat hij op weg was naar Egypte toen hij gevangengenomen werd, maar de echte Heim kwam daadwerkelijk terecht in het Noord-Afrikaanse land, waar hij woonde totdat hij stierf.

Jaguar op Netflix is dus in principe fictie, maar doet wel nadrukkelijk een beroep op historische context. Wat dat betreft is de serie een beetje te vergelijken met de bekende en populaire film Inglorious Basterds van regisseur Quentin Tarantino, die hetzelfde doet.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?