Narvik vertelt een waargebeurd verhaal. De Noorse film is te bekijken op Netflix en laat het waargebeurde verhaal zien van de strijd tussen Noorwegen (en bondgenoten) en Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. 50.000 soldaten namen het op tegen de indringers.
Narvik de film
Het verhaal van Narvik speelt zich af gedurende twee maanden in de lente van 1940. 50.000 soldaten uit meerdere landen vochten zij aan zij tegen de oprukkende Duitsers, in de omgeving van de Noorse kustplaats Narvik. Het stadje werd aan het begin van de oorlog al aangevallen, vanwege de aanwezigheid van uit Zweden afkomstige ijzererts. Die had Adolf Hitler nodig om zijn oorlogsmachine draaiende te houden…
Narvik waargebeurd verhaal
Dat is de synopsis van de uit Noorwegen afkomstige film, maar hoe gaat het échte verhaal. Eigenlijk hetzelfde, met een paar aanpassinkjes hier en daar. Het gevecht van Narvik (The Battle of Narvik) duurde van 9 april tot 8 juni 1940 en vond op twee verschillende fronten plaats, ter land én ter zee (en dus niet in de lucht). Het waren niet alleen de Noren en de Duitsers die vochten, maar de Scandinaviërs kregen hulp van de Britten (vooral de Britse marine), de Fransen én de Polen.
IJsvrije haven
Het Duitse leger wilde Narvik per se in handen krijgen vanwege de aanwezigheid van ijzererts, dat van Zweden naar Noorwegen werd getransporteerd. Het was in het Noorse stadje opgeslagen omdat Narvik op dat moment over de enige ijsvrije haven van Scandinavië beschikte. Dat was zo belangrijk voor Hitler dat hij een groot gedeelte oorlogsmachine naar het noorden stuurde, waar een enorme slag losbarstte. De grootste sinds de invasie van Polen.
Winter War
Voordat de Duitsers met hun aanval begonnen, overwogen de Britten om Narvik te gebruiken als uitvalsbasis om Finland een handje te helpen bij de zogenaamde ‘Winter War’. De Noorse haven was strategisch gezien namelijk ontzettend belangrijk, vanwege de relatief korte afstand naar de mijnen van Zweden én om de geallieerden een beginpunt te geven om zich te mengen in de strijd om de Baltische zee. Groot-Brittannië had echter niet verwacht dat Duitsland zo snel op zou rukken.
Evacuatie van Noorwegen
Desondanks werd de slag om Narvik dus gewonnen door de geallieerden, die over een grotere troepenmacht beschikten dan de Duitsers (24.500 soldaten tegenover 5600 legereenheden). Het kustplaatsje leek dus niet in handen van de nazi’s te komen, maar daar kwam verandering in toen de geallieerden besloten om Noorwegen te evacueren. De in Scandinavië aanwezige troepen dienden namelijk ingezet te worden om mee te helpen in de Slag om Frankrijk, die op 10 mei 1940 uitbrak.
Narvik werd opgegeven
Die nieuwe oorlog betekende dat Noorwegen en Narvik opgegeven werden, waardoor de Duitsers hun slag konden slaan. Dit stelde de Duitsers in staat om hun aanwezigheid in Scandinavië flink op te schroeven en maakte het voor de geallieerden vele malen moeilijker om te besluiten een ‘counter-invasie’ af te roepen.
Bevrijding van Noorwegen
Pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Noorwegen bevrijd. Op 13 mei 1945 keerde kroonprins Olav van Noorwegen (samen met vijf Noorse ministers) terug naar zijn vaderland om de macht weer in handen te nemen.