Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Ted Bundy en de Green River Killer

Sinds kort kun je op Netflix kijken naar Bundy and the Green River Killer, een film die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. De Green River Killer, goed voor naar schatting 71 (!) moorden, werd in de kraag gevat door de hulp van niemand minder dan Ted Bundy!

71 slachtoffers

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw joeg Gary Ridgway, beter bekend als de Green River Killer, de inwoners van de staat Washington van de Verenigde Staten de schrik om het lijf. Hij aasde op kwetsbare jonge vrouwen, die hij verkrachtte en vermoordde. Ridgway maakte zeker 41 slachtoffers tussen 1982 en 1998, maar men schat dat misschien wel 71 vrouwen ten prooi zijn gevallen aan de seriemoordenaar.

Ontzettend lang maakte de politie jacht op de Green River Killer, die ze desondanks maar moeilijk op het spoor kwamen. Twee leden van de zogenaamde Green River Task Force, Robert Keppel en Dave Reichert, zochten hun heil bij psychologen en criminologen, van wie ze verwachtten dat ze wat licht zouden kunnen schijnen op de zaak. Dit gebeurde maar mondjesmaat en daarom besloten ze in 1984 het ondenkbare te doen…

Brief van Bundy

Ze klopten namelijk aan bij de roemruchte seriemoordenaar Ted Bundy voor antwoorden. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze precies bij de killer uitkwamen, maar volgens Keppel gebeurde dat naar aanleiding van een brief van Bundy himself. De rechercheur verklaarde later: “Er kwam een brief binnen bij de Seattle Police Department, van iemand die wel consultant wilde worden. We schrokken ons een hoedje toen het om Ted Bundy bleek te gaan, die op dat moment in de dodencel in Florida zat.”

Op dat moment zat Bundy al een tijdje achter de tralies, veroordeeld voor moord, verkrachting, inbraak en necrofilie… in afwachting van de doodstraf, die uiteindelijk in 1989 uitgevoerd zou worden. De seriemoordenaar werd gezien als het kwaad in vlees en bloed, maar beschikte natuurlijk óók over de nodige expertise. En daar besloten Keppel en Reichert van gebruik te maken.

Geen spijt van zijn daden

Bundy bleek een behoorlijk waardevolle asset, aldus Reichert: “Hij zag veel overeenkomsten tussen zichzelf en de Green River Killer. Bundy zei meteen: hij heeft geen spijt van zijn daden. Hij heeft geen gevoelens, voor niemand, zelfs niet voor zijn familie. En ik zag meteen dat dat niet alleen voor de Green River Killer, maar óók voor Bundy gold. Reichert vertelde in een interview met de New York Times: “Ridgway was op zoek naar aandacht, net als Ted Bundy. Ze waren allebei trots op hun daden, arrogant eigenlijk. Als detectives bij Bundy aanklopten met een onopgeloste zaak, om te zien of hij daarachter zat, zei hij vaak: waarom zou ik dat in godsnaam doen? Ik ben goed in wat ik doe, dus waarom zou ik met de eer gaan strijken voor de moord van iemand anders?”

Gouden tip

Bundy gaf de onderzoekers één tip die van doorslaggevende waarde bleek te zijn. Hij deed namelijk de suggestie dat de Green River Killer de plaats delicten opnieuw bezocht, om seks te hebben met de lijken van zijn slachtoffers. De seriemoordenaar stelde voor om een recent gevonden dumpplaats in de gaten te houden. En… waarachtig, op die manier legde de politie de hand op DNA van Gary Ridgway, die overigens wel pas in 2001 aangehouden werd.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?