Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Thai Cave Rescue

De miniserie Thai Cave Rescue is te zien op Netflix, en die show is natuurlijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal! De kans is groot dat je dat nog wel op je netvlies hebt staan… Dit is het waargebeurde verhaal van Thai Cave Rescue op Netflix.

Waargebeurd verhaal Thai Cave Rescue

Netflix presenteert Thai Cave Rescue als volgt: “Twaalf jongens en hun voetbalcoach komen vast te zitten in een ondergelopen grot in de buurt van Chiang Rai, Thailand, wat leidt tot een internationale reddingsoperatie terwijl het waterpeil langzaam stijgt en de veiligheid van de jongens bedreigt.” Gaat er al een lampje branden bij je? Misschien wel, want in 2018 was dit groot nieuws en zelfs tech-miljardair Elon Musk bemoeide zich met de gang van zaken.

Tham Luang

Tham Luang (de Grote Grot) is een grot van liefst 6,2 kilometer lang in Amphoe Mae Sai in Thailand. Het grottenstelsel bevindt zich op een hoogte van 440 meter boven zeeniveau in de bergflank van de Doi Nang Non. Tham Luang is een bezienswaardigheid vanwege zijn kristallen, die afhankelijk van het licht van kleur veranderen.

Voetbalteam

Op zaterdag 23 juni 2018 raakte een voetbalteam van twaalf jongens, tussen de 11 en 16 jaar oud, met hun 25-jarige trainer in de gangen van Tham Luang vermist. De grot was door zware regenval voor een groot deel onder water te komen staan. Er werd al snel een grote reddingsoperatie op touw gezet, maar pas na negen dagen ontdekten duikers de groep op vier kilometer van de ingang, bij elkaar én in leven.

Evacuatiemogelijkheden

Sindsdien werd de groep bevoorraad door duikers en ging men koortsachtig op zoek naar evacuatiemogelijkheden. De jongens konden niet zwemmen en waren daarom niet in staat om de grot zelfstandig te verlaten. Zelfs voor ervaren duikers was de grot lastig toegankelijk door de nauwe gangen en de sterke stroming van het water. De (zwem)tocht van de ingang naar de groep ingesloten jongens duurde liefst vijf tot zes uur en er waren zeker drie flessen perslucht voor nodig.

Ternauwernood in veiligheid

Eén van de negentig ervaren duikers vond zelfs de dood bij de reddingsactie. Op een gegeven moment was er een doorbraak en van 8 tot en met 10 juli zijn de jongens en de coach in kleine groepjes door duikers naar buiten geleid. Het reddingsteam kon zich vervolgens ternauwernood in veiligheid brengen. De waterpompen waarmee de grot leeggepompt werd, begaven het namelijk vlák na afronding van de operatie.

Elon Musk

De ontwikkelingen met betrekking tot de reddingsactie werden wereldwijd met veel belangstelling gevolgd. Elon Musk dacht na over een mogelijke evacuatiemanier, maar vond het vervolgens nodig om een van de reddingsduikers, de Brit Vernon Unsworth, ‘pedo guy‘. De duiker klaagde de tech-tycoon aan en eiste een schadevergoeding van 160 miljoen dollar, maar werd in het ongelijk gesteld door de rechtbank en kreeg dus niets.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?