Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van The Auschwitz Report op Netflix

The Auschwitz Report is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Eigenlijk was het de bedoeling dat The Auschwitz Report in de bioscoop zou uitkomen, maar dat ging niet door. Netflix sloeg toe en kocht de rechten op, waardoor de heftige film binnenkort op de streamingdienst verschijnt.

The Auschwitz Report is waargebeurd verhaal

In The Auschwitz Report zien we hoe Rudolf Vrba en Alfréd Wetzler in 1942 in Auschwitz terechtkomen. De twee mannen zijn vastberaden om ‘het licht’ weer te zien en na twee jaar lukt het ze daadwerkelijk om te ontsnappen! Eenmaal op vrije voeten, schrijven ze een gedetailleerd verslag over wat ze allemaal doorstaan hebben en hoe de systematische genocide op Joden precies plaatsvindt in het kamp. Op die manier hopen ze mensenlevens te kunnen redden, maar er is één probleem: hun rapport is zo aangrijpend dat mensen zich afvragen of het wel zo erg kan zijn als de twee beweren…

Een van de vijf

Het verhaal van The Auschwitz Report is waargebeurd. Rudolf Vrba, geboren als Walter Rosenberg, ontsnapte in april 1944 samen met zijn vriend Alfréd Wetzler uit het concentratiekamp Auschwitz, als twee van de slechts vijf Joden die dit in totaal voor elkaar kregen.

Schromelijke overdrijving

Na hun ontsnapping gaven Vrba en Wetzler informatie over de massamoord in Auschwitz aan de geallieerden. Ze stelden een 32 pagina’s tellend document samen, dat bekend werd als het Vrba-Wetzler-rapport, dat aan Joodse ambtenaren in Slowakije werd gedicteerd. Het rapport wordt beschouwd als een van de belangrijkste documenten van de 20e eeuw, omdat het de eerste gedetailleerde en geloofwaardige informatie was over het concentratiekamp dat de geallieerde partijen bereikte. Witold Pilecki was weliswaar nóg eerder, maar zijn rapport werd beschouwd als een ‘schromelijke overdrijving’.

Té laat

Het rapport van Vrba en Wetzler werd weliswaar uitgegeven, naar de smaak van Vrba gebeurde dit niet snel genoeg. Was er meer vaart achter gezet, dan hadden er volgens hem meer levens gered kunnen worden. Dit omdat Hongaarse Joden dan hadden geweten dat ze vergast zouden worden in plaats van ‘verhuisd’. Dat laatste drukten de Nazi’s hen op het hart… Vrba dacht dat ze misschien gevlucht zouden zijn, of gevochten zouden hebben in plaats van op de trein te stappen.

Rapport opzettelijk achtergehouden?

Hij beweerde dat het rapport opzettelijk achtergehouden werd door de Joods-Hongaarse hulpverleningsorganisatie. Alleen maar zodat de complexe maar nutteloze onderhandelingen over het uitwisselen van Joden voor geld of goederen tussen het Comité en Adolf Eichmann, de SS-officier verantwoordelijk voor de transporten, niet in het gedrang zou komen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?