Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van The Mauritanian en Mohamedou Ould Slahi

The Mauritanian is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi. De film uit 2021 verscheen eerst in de bioscoop en is sinds januari 2022 te zien op Netflix. Dit is het volledige waargebeurde verhaal van The Mauritanian.

Mohamedou Ould Slahi in Guantanamo Bay

In The Mauritanian draait het om Mohamedou Ould Slahi, maar wat is zijn waargebeurde verhaal? Alles begint op 9 september 2001, de dag van de aanslagen op het World Trade Center – waarbij de Twin Towers naar beneden kwamen – en het Pentagon. De Verenigde Staten wilde vergelding voor de aanslagen en alle leden van Al Qaeda werden opgespoord. Iedereen die betrokken zou zijn bij het beramen van de aanslagen moest worden opgepakt. Zo ook Mohamedou Ould Slahi. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid en slechts enkele maanden na de aanslagen (november 2001) werd hij al opgepakt. Wat volgde was opsluiting in Guantanamo Bay. Hij werd in Mauritanië opgepakt en via Jordanië en Canada naar Cuba gebracht.

Gevangenenkamp Guantanamo Bay

Guantanamo Bay is vermoedelijk de meest bekende en beruchtste gevangenis van deze eeuw. Het is een militaire gevangenis gelegen op de Amerikaanse militaire basis in het zuidoosten van Cuba. Deze werd in januari 2002 opgezet met insteek om buitengewoon gevaarlijke gevangenen vast te houden. Ook moesten hier de gevangen worden berecht voor oorlogsmisdaden. Twee jaar later kwamen de eerste rapporten naar buiten over martelingen en grote misstanden. Om het verkrijgen van informatie werd alles uit de kast gehaald, veelal zaken die het daglicht niet konden verdragen.

The Mauritanian  schrijft Guantanamo Diary

In the Mauritanian zien we een waargebeurd verhaal terug van één van de gevangenen in Guantanamo Bay. Mohamedou Ould Slahi zat van 2002 tot en met 2016 (veertien jaar dus!) in de Amerikaanse gevangenis. Opmerkelijk is dat hij nooit officieel is aangeklaagd voor strafbare zaken en een rechtsproces bleef dus al die jaren uit. Mohamedou schreef een dagboek, die uiteindelijk werd gepubliceerd onder de titel Guantanamo Diary. Dit schreef hij in het Engels, waardoor direct een groot bereik werd gecreëerd. De realiteit van de omstandigheden in Guantanamo Bay waren huiveringwekkend. Alle martelingen werden bevestigd zoals uithongering, extreme temperaturen en isolaties.

Advocaten Nancy Hollander en Teri Duncan

De enige steun die Mohamedou Ould Slahi kreeg was van zijn advocaat Nancy Hollander en assistente Teri Duncan. Ze blijven strijden voor gerechtigheid voor Ould Slahi en uiteindelijk krijgt hij deze ook. Dat is wel na jaren van tegenwerkingen, waarbij ook samenzweringen aan het licht komen. Na veertien jaar werd The Mauritanian eindelijk vrijgelaten. Begin jaren negentig deed Slahi een training in een Al Qaida-kamp. En in die periode vocht hij een aantal maanden als vrijheidsstrijder tegen het communistische regime van Afghanistan. Het ging in 1998 mis, toen Slahi in Duitsland werkte. Zijn toenmalige zwager belde hem op voor geld voor diens zieke vader. Het gesprek werd opgenomen door de CIA, omdat de telefoon waarmee werd gebeld op de zwarte lijst stond. De ex-zwager bleek namelijk een voormalig geestelijk adviseur te zijn van Osama Bin Laden. Zo werd hij verdacht, maar tot een vervolging kwam het nooit.

Waar is Mohamedou Ould Slahi nu? In Nederland!

Waar is Mohamedou Ould Slahi nu? Een terechte vraag, want je zou denken dat hij volledig uit beeld is verdwenen. Niets is minder waar. The Mauritanian is namelijk in Nederland. Sinds november 2021 is hij een jaar lang welkom in Nederland om te wonen en werken. Het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni hebben hem aangesteld als writer in residence. De première van de dansvoorstelling waar hij het script voor had geschreven moest hij nog missen. Daarna werd zijn IND-procedure wel succesvol afgerond.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?