The Mustang is een waargebeurd verhaal. Althans, het verhaal ontleent zijn bestaan aan een rehabilitatieranch in Carson City, Nevada, in de Verenigde Staten. De film met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol verscheen in 2019 en dit is het waargebeurde verhaal van The Mustang.
The Mustang
In The Mustang is Roman Coleman een veroordeelde man die achter de tralies zit en zijn gewelddadig verleden onder ogen moet komen komen. Hij krijgt de kans om deel te nemen aan een rehabilitatieprogramma waarin hij wilde paarden moet helpen temmen. Coleman wordt geholpen door de ervaren trainer Myles en een medegevangene, Henry. Zij helpen Roman om steeds meer zijn eigen menselijkheid terug te vinden.
Waargebeurde verhaal van The Mustang
De personages in The Mustang zijn bedacht en Roman, Myles en Henry bestaan dus niet echt, en hebben ook niet bestaan. ‘The Mustang’ is echter wel gebaseerd op een echte rehabilitatiekliniek in de woestijn van Nevada, de Amerikaanse staat die vooral bekend is van ‘sin city‘ Las Vegas.
Dierentherapie
Regisseur Laure de Clermont-Tonnerre vertelde in 2019 aan IndieWire dat ze voorafgaand aan de ontwikkeling van The Mustang eigenlijk helemaal niet bekend was met dierentherapie, totdat ze een artikel in een Frans magazine las: “Therapisten vertrouwden gevangenen in Strasbourg kleine diertjes toe, die ze moesten verzorgen. Konijnen bijvoorbeeld, muisjes, chinchilla’s, vogeltjes. Die gekke combinaties van geharde criminelen en dieren intrigeerde me meteen.”
Ze maakte er zelfs een korte film over, Rabbit, waarin een vrouwelijke gevangene gevolgd werd die een connectie probeerde te maken met een therapiekonijn. En van het één kwam het ander, het idee voor The Mustang was geboren. Maar eerst nam De Clermont-Tonnerre nog contact op met een groot aantal Amerikaanse gevangenen, die ze wilde doorgronden. Dat ging haar wonderwel goed af: “Het was inderdaad helemaal niet moeilijk. Ik voelde me nooit een outsider, een vreemde. Mijn onderzoek slokte me helemaal op en ik was dag in dag uit bezig met die mannen. Ik luisterde naar hun verhalen en ze voelden zich veilig bij me.”
Rehabilitatieranch
Ze besloot af te reizen naar een rehabilitatieranch voor mustangs, wilde Amerikaanse paarden, in Carson City. Elk jaar weer worden daar wilde paarden en ezels ondergebracht, waarvan het voorbestaan in gevaar is. De hoop is dat deze beesten getemd kunnen worden, waarna de bedoeling is dat ze ondergebracht worden bij nieuwe eigenaars. Voor het echter zover is worden de mustangs getemd en getraind door gevangenen, die in Nevada achter de tralies zitten.
Goede voorbeeld
Overigens spelen er ook twee ex-gevangenen mee in The Mustang: Thomas Smittle bijvoorbeeld. De Clermont-Tonnerre hoopte daarmee het goede voorbeeld te geven: “Dat heeft dit land nodig. Natuurlijk zijn er wel programma’s voor oud-gevangenen, maar die laten vaak veel te wensen over. De Verenigde Staten hebben de grootste populatie gevangenen ter wereld, maar dat betekent meteen dat gevangenissen inventief moeten zijn. Er zijn een paar geweldige programma’s opgezet, al zouden dat er veel meer moeten worden!”