Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van The Raincoat Killer: Chasing a Predator in Korea

The Raincoat Killer: Chasing a Predator in Korea is een Netflix-documentaire over Yoo Young-chul, een Zuid-Koreaanse seriemoordenaar annex kannibaal. Aan het begin van de twintigste eeuw zaaide hij dood en verderf in Seoul, dat helemaal in de ban raakte van zijn killing spree.

21 moorden

In september 2003 werd Yoo vrijgelaten uit het Jeonju Detention Center, maar dat bleek ‘niet zo’n hele goede beslissing’. Tussen het moment van zijn vrijlating en zijn arrestatie in juli 2004 vermoordde hij namelijk een groot aantal personen. Over het precieze aantal bestaat wat onduidelijkheid (hij bekende in totaal 21 moorden), maar het staat vast dat hij verschrikkelijke daden op zijn kerfstok heeft.

De modus operandi van de Zuid-Koreaan bestond namelijk uit het verminken en het verbranden van zijn slachtoffers, en van vier van hen at hij, naar eigen zeggen, de lever op. Yoo had het vooral gemunt op welgestelde oudere mannen en prostituees, en liet zich inspireren door Jeong Du-young, een voormalige seriemoordenaar.

Groot voorbeeld

In 2000 werd The Raincoat Killer, op internetfora ook wel Thursday Night Killer en Rainy Night Murderer genoemd, gearresteerd en opgesloten voor diefstal en verkrachting van een 15-jarig meisje. Tijdens zijn celstraf scheidde zijn vrouw (Hwang) van hem en ontzegde zij hem de toegang tot hun zoontje. Yoo kwam terecht in een vicieuze cirkel, waarbij het gedachtegoed van de bovengenoemde Jeong hem een uitweg bood om zijn denkbeelden te vergoelijken. Hij kwam op het idee dat de rijken de oorzaak waren van al het leed in zijn leven.

Na zijn vrijlating uit het Jeonju Detention Center voegde hij dus daad bij woord. Hij fabriceerde een hamer en ging op zoek naar mogelijke slachtoffers. Die vond hij bij de vleet: de moordtocht van Yoo begon bij de 72-jarige universiteitsprofessor Lee Deok-su (die hij doodstak) en zijn vrouw (die hij doodsloeg met zijn hamer), en eindigde pas in 2004, met de moord op prostituee Im Mi-yeon (27).

Onthoofding

Vooral de laatste paar moorden van Yoo waren ontzettend gruwelijk. In de periode van mei 2004 tot zijn arrestatie in juli van datzelfde jaar vermoordde de killer liefst acht (!) escorts. Telkens sloeg hij zijn slachtoffer bewusteloos met zijn zelfgemaakte hamer, onthoofde hij zijn ‘prooi’ in zijn badkamer, om het hoofd vervolgens aan stukken te slaan…

Waar is Yoo Young-chul (The Raincoat Killer) nu?

Uiteindelijk werd hij dus tóch in de kraag gevat, en in december 2004 werd Yoo veroordeeld voor twintig moorden. Hij kreeg de doodstraf, maar in Zuid-Korea wordt die al sinds 1997 niet uitgevoerd. Dat betekent dus dat de seriemoordenaar nog in leven is. Hij is inmiddels 51 jaar oud en slijt zijn dagen achter de tralies in Seoul Prison.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?