Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Trees of Peace

Trees of Peace is vanaf 10 juni te zien op Netflix. De dramafilm is gebaseerd op waargebeurde feiten tijdens de volkerenmoord in Rwanda in 1994: in drie maanden tijd werden ongeveer een half miljoen Tutsi’s afgeslacht… Dit is het waargebeurde verhaal van Trees of Peace.

Waargebeurde verhaal Trees of Peace

Begin dit jaar sleepte de film in het festivalcircuit meerdere prijzen in de wacht, waarna Netflix toesloeg: de streamingdienst kocht de rechten van Trees of Peace op. De dramafilm vertelt het verhaal van vier vrouwen (Mutesi, Peyton, Jeanette en Annick) met verschillende achtergronden. De vier krijgen een onbreekbare band terwijl ze zich in een piepkleine kelder schuil moeten houden voor de soldaten… Trees of Peace is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar vertelt niet per se een waargebeurd verhaal. Mutesi, Peyton, Jeanette en Annick zijn fictief, maar het drama in Rwanda is dat natuurlijk niet.

Rwandese genocide

De Rwandese genocide was een volkerenmoord die in 1994 plaatsvond in het Afrikaanse land Rwanda. Gedurende een periode van ongeveer drie maanden (van 7 april tot 15 juli 1994) werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi’s (ongeveer 70 procent van de totale bevolkingsgroep) en gematigde Hutu’s vermoord. Het leeuwendeel van de moorden werd gepleegd door twee Hutu-milities, de Interahamwe, een jeugdmilitie van regeringspartij MRND, en de Impuzamugambi van de extremistische splinterpartij CDR.

Op dat moment was er weliswaar een internationale vredesmacht in de regio gestationeerd, de UNAMIR, maar die greep om allerlei redenen (onderbezetting bijvoorbeeld) niet in. Dat leidde tot een storm aan kritiek: de Verenigde Naties en vooral de leden van de Veiligheidsraad werden flink onder vuur genomen.

Paul Kagame

Uiteindelijk werd de genocide gestopt door de Tutsi-rebellenbeweging het Rwandees Patriottisch Front (RPF), met aan het hoofd Paul Kagame. Na de overwinning van het RPF werd Kagame aangewezen als vicepresident en minister van Defensie. Sinds 2000 is hij zelfs president van Rwanda.

Tribunaal

Na de genocide werd het zogenaamde Rwandatribunaal opgericht, dat werd belast met de vervolging van internationale misdaden gepleegd in Rwanda. Het tribunaal werd in december 2015 opgeheven. De organisatie Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) heeft sindsdien de resterende taken van het Rwandatribunaal (ICTR) overgenomen. Er worden nog altijd oorlogsmisdadigers gezocht.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?