Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van True Spirit

True Spirit is een waargebeurd verhaal. Als wij het woord ‘zeilmeisje’ zeggen denk jij ongetwijfeld aan Laura Dekker. Maar er is op deze wereld nóg een zeilmeisje (en misschien nog wel veel meer, wie weet): de Australische Jessica Watson. En zij staat centraal in de film True Spirit, het waargebeurde verhaal is te zien op Netflix.

Waargebeurd verhaal True Spirit

In 2009 deed de Australische tiener Jessica Watson al een poging om als jongste solo-zeilster een boottocht rond de wereld te maken, een record dat later in handen kwam van Laura Dekker. True Spirit is een biografische film over haar verhaal. Teagan Croft speelt de hoofdrol, die van Jessica dus. De 16-jarige zeilster wordt door heel wat mensen voor gek verklaard als ze besluit haar recordpoging te ondernemen, maar ze wordt bijgestaan door haar coach en mentor Ben Bryant (Cliff Curtis) en haar vader en moeder (Josh Lawson en Anna Paquin).

Zeilmeisje Jessica Watson

True Spirit vertelt dus een waargebeurd verhaal. Jessica Watson werd op 18 mei 1993 geboren in Gold Coast, Queensland, Australië. Ze maakte onderdeel uit van een gezin van zes: vader Roger, moeder Julie en kinderen Emily, Jessica zelf, Tom en Hannah. Alle vier deze kids raakten op jonge leeftijd verknocht aan de zeilsport. Ze namen zeillessen en de familie ging op een gegeven moment zelfs op een boot wonen. Vijf jaar lang was dat schip, 16 meter lang (dus een flink gevaarte), hun uitvalsbasis. De Watson-kinderen gingen niet naar school, maar kregen thuis les van Roger en Julie en volgden zo nu en dan ‘distance learning‘ (school op afstand). Later woonden de zes nog een tijdlang in een dubbeldekkerbus.

Jesse Martin als inspiratie

Jessica werd op 11-jarige leeftijd voor het slapengaan vaak voorgelezen uit het boek Lionheart: A Journey of the Human Spirit, over de 18-jarige jongen Jesse Martin die gedurende elf maanden de wereld rond zeilde. En op die manier werd er een zaadje bij haar geplant: dat wilde Jessica óók doen! Eigenlijk al toen ze slechts 12 jaar oud was, maar dat vonden haar ouders nog wat te vroeg. In 2008 kreeg ze echter wel groen licht en begon ze met het maken van plannen. En in mei 2009 was het eindelijk zover! In acht maanden tijd zou ze 23.000 zeemijlen afleggen, zonder enige hulp, alléén enige bijstand via de boordradio op haar zeilboot. De reis zou haar via Sydney naar Nieuw-Zeeland naar Fiji, Kaap de Goede Hoop en verder voeren.

‘Niet alleen mijn droom’

In gesprek met de Los Angeles Times zei Watson: “Ik wil mezelf uitdagen. Iets bereiken waar ik trots op kan zijn. En ja, het is ook mijn doel om anderen te inspireren. Ik vind het verschrikkelijk als mensen me afrekenen op mijn uiterlijk. De verwachtingen van anderen met betrekking tot de capaciteiten van een ‘klein meisje’. Dit is niet alleen maar mijn eigen droom of reis. Elke mijl die ik afleg komt niet alleen op mijn eigen conto, maar ook op die van iedereen die mij geholpen heeft.”

Laura Dekker nog jonger dan Jessica Watson

Op 18 oktober 2009 meerde Jessica af en haar reis verliep niet helemaal zonder slag of stoot. Zo kwam ze bijvoorbeeld in een storm te zitten met windsnelheden tot 130 kilometer per uur. De mast van haar zeilboot brak af en ze verstuurde een noodsignaal, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed. Op 15 mei 2010 kwam ze terug in Sydney en slechts drie dagen later was ze jarig en werd ze 17 jaar oud. Jessica Watson zette een record neer, maar zoals je eerder al hebt kunnen lezen werd dat dus weer verbroken door ‘onze eigen’ Laura Dekker. Die was namelijk 16 jaar, 4 maanden en 1 dag oud toen ze haar reis maakte, net wat jonger dan Jessica!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?