Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Un hombre de acción

Un hombre de acción is een waargebeurd verhaal. De Netflix-film gaat over Lucio Urtubia, de Robin Hood van Spanje (zijn bijnaam was ook… El Robin Hood). In de jaren 60, 70 en 80 maakte deze metselaar annex anarchist de rijken geld afhandig, om dit te verspreiden onder de armen. Dit is het waargebeurde verhaal van Lucio Urtubia uit Um Hombre de Acción.

El Robin Hood: Lucio Urtubia

Dat is natuurlijk het klassieke Robin Hood-verhaal, maar bij Urtubia ging het net wat anders: er kwamen in ieder geval geen pijlen of zwaarden aan te pas. De Spanjaard, geboren in 1931, was van origine een metselaar, maar ging zich steeds meer verzetten tegen de gevestigde orde. In 1980 bedacht hij een zwendel met de First National City Bank als ‘slachtoffer’.

Anarchist

We gaan echter wat verder terug in de tijd, naar de vorming van Urtubia, wiens vader eerst socialist en later communist was. Toen de hoofdpersoon uit de Netflix-film Un hombre de acción negentien jaar oud was kwam zijn vader te overlijden. Op zijn sterfbed zei hij: “Als ik opnieuw geboren zou worden, zou ik een anarchist zijn.” Die uitspraak kenmerkte een belangrijk punt in de ontwikkeling van Urtubia.

Un hombre de acción is een waargebeurd verhaal

Die ging in dienst, maar in het leger kwam hij er al snel achter dat het ontzettend makkelijk was om illegale goederen van Spanje naar Frankrijk (en omgekeerd) te smokkelen. Hij werd echter in de kraag gevat, waarna hij deserteerde en naar Parijs vluchtte. Daar werkte hij al metselaar, maar ook hield hij een Spaanse vrijheidsstrijder (tegen het regime van dictator Francisco Franco, en niet zomaar eentje, maar de leider van de guerrillagroepering uit Catalonië) verborgen, Quico Sabaté.

Meestervervalser

Urtubia liet zich inspireren door Sabaté en leerde van hem de fijne kneepjes van het vak (van meestervervalser). Hij verstrekte valse documenten aan een groot aantal guerrillastrijders en probeerde samen met hen kapitalistische economieën te destabiliseren. Op die manier kwam hij zelfs in aanraking met de Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara, met wie hij dollars ging vervalsen in de hoop de Verenigde Staten een klap te kunnen toedienen.

Reischeques

De beroemdste actie van Urtubia was dus, zoals hierboven vermeld, tegen de First National City Bank gericht. De Spanjaard maakte achtduizend vellen van vijfentwintig cheques voor honderd dollar per stuk, in totaal twintig miljoen dollar, waardoor de bank zelfs op het punt stond om failliet te gaan. Dit geld werd gebruikt om verschillende guerrillabewegingen in Latijns-Amerika en Europa te financieren. Urtubia kreeg van de Spaanse kranten de bijnamen ‘el bandido bueno‘ en ‘el zorro vasco‘ (‘de goede bandiet’ en ‘de Baskische vos’). Hij werd vervolgd en schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, waarvoor hij werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf.

Waar is Lucio Urtubia nu?

Zijn hele leven lang vocht Urtubia tegen het kapitalistische systeem, wat hem op liefst vijf internationale opsporingsbevelen kwam te staan, onder andere eentje van de CIA. Tot zijn dood op 18 juli 2020 nam deze Spanjaard deel aan de verspreiding van anarchistische ideeën.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?