Het Poolse Wielka woda is te bekijken via Netflix. Het betreft een rampenfilm die gebaseerd is op een waargebeurde gebeurtenis, namelijk de overstroming van de stad Wroclaw (én de wijde omgeving)! Dit is het waargebeurde verhaal van Wielka woda, oftewel High Water.
Wielke woda
In Wielka woda zien we een aantal wetenschappers en lokale overheidsfunctionarissen samenkomen. En dat gezelschap komt voor een aantal ingrijpende beslissingen te staan wanneer een vloedgolf de stad dreigt te overspoelen. Ten einde raad besluiten ze om Jaśmina Tremer in te schakelen, een expert met een ingewikkeld verleden, om de stad koste wat het kost te redden. Maar niet iedereen is het eens met haar oplossing, en intussen neemt de dreiging alleen maar toe…
Wielka Woda waargebeurd verhaal
Het verhaal van Wielka woda is niet geheel waarheidsgetrouw, maar is wel gebaseerd op een waargebeurde gebeurtenis: de millenniumvloed (eigenlijk: Powódź tysiąclecia) die Polen en delen van Tsjechië en Duitsland trof in 1997. Door hevige regenval (eerst tussen 3 en 10 en later ook tussen 17 en 22 juli) traden de rivieren de Oder en de Morava buiten hun oevers. Daardoor kwamen uitgestrekte gebieden in Polen, Tsjechië en Duitsland onder water te staan. Dit werd de milleniumvloed genoemd omdat er slechts een kans van 0,1 procent op was!
Flash floods
De overstromingen begonnen op 5 juli in Tsjechië en op 6 juli was ook Polen aan de beurt. Het waren vooral ‘flash floods‘: het water steeg ontzettend snel, soms tot wel 4 meter hoogte. In Polen kwamen de steden Prudnik en Głuchołazy als eerste in de problemen, en daarna Chałupki en Racibórz. In Klodzko stortten er zelf meerdere historische gebouwen in, omdat de funderingen het begaven. Op 8 juli kreeg Krapkowice te maken met het snelstromende water en op 12 juli was Wroclaw (uit Wielka Woda) aan de beurt, evenals Rybnik en Glogów. Ook Duitsland werd vervolgens getroffen.
4,1 miljard euro schade
Uiteindelijk kwamen er liefst 114 mensen te overlijden door de overstromingen: 56 in Polen, 50 in Tsjechië en 8 slachtoffers met onbekende herkomst. De materiële schade bedroeg toen het water eenmaal gezakt was ongeveer 4,1 miljard euro (3,8 miljard in Tsjechië en Polen en 300 miljoen in Duitsland). In Polen verloren er liefst 7000 mensen ál hun bezittingen: 680.000 huizen raakten verwoest of beschadigd.
Kritiek
Toen de ramp eenmaal achter de rug was kwam er een storm van kritiek los op de autoriteiten in Polen en Tsjechië. Die hadden namelijk veel eerder in moeten grijpen, vond men. Door bureaucratische rompslomp werd dit echter te laat én inadequaat gedaan. Bij een snellere en meer eenduidige besluitvoering waren een groot aantal dodelijke slachtoffers hoogstwaarschijnlijk nog in leven geweest…