Laatste nieuws over Netflix

Dit is het waargebeurde verhaal van Yara Gambirasio

De nieuwe Netflix-documentaire Yara vertelt het waargebeurde verhaal van het 13-jarige meisje Yara Gambirasio, een aanstormend gymnastje. In de avond van 26 november 2010 werd zij vermoord…

700 meter lopen

Om kwart voor 7 ’s avonds op 26 november 2010 verliet Yara het sportcentrum in het pittoreske dorpje Brembate di Sopra (niet eens 3000 inwoners), om zich moederziel alleen richting huis te begeven. Daar kwam ze echter nooit aan, ondanks het feit dat ze maar 700 meter bij de trainingsfaciliteiten vandaan woonde. Op een gegeven moment besloot haar familie alarm te slaan bij de Carabinieri, de Italiaanse politie. Gelijk gingen alle alarmbellen af en werd er een enorme zoekactie op touw gezet met honderden vrijwilligers. Zónder resultaat…

Lichaam Yara Gambirasio gevonden

Pas op 26 februari 2011 werd het lichaam van Yara Gambirasio gevonden, en wel in Chignolo d’Isola, tien kilometer bij Brembate di Sopra vandaan! Het lijk werd onderworpen aan onderzoek, waarbij diverse snijwondjes gevonden werden, hoogstwaarschijnlijk aangebracht met een mes of een ander scherp voorwerp, zoals bijvoorbeeld een spijker.

Het autopsierapport wierp wat meer licht op de zaak: Yara was om het leven gekomen door een knal tegen haar hoofd, toegebracht door een kwaadwillende met een object zoals een steen, meerdere wonden (geen daarvan dodelijk) en onderkoeling. Lijkschouwers stelden vast dat ze niet verkracht was.

Foutje, bedankt

De Italiaanse politie opende de jacht op haar moordenaar en rekenden aanvankelijk een Marokkaanse jonge man in, omdat hij loslippig zou zijn geweest. Al snel werd echter duidelijk dat men te maken had met vertalingsfouten, waardoor de verdachte op vrije voeten werd gesteld. Er werd DNA-onderzoek uitgevoerd en dat leidde tot een daderprofiel, genaamd ‘Ignoto 1’. Dat werd weer vergeleken met alle profielen in de DNA-databank en daaruit kwam een nieuwe verdachte naar voren: Massimo Giuseppe Bossetti, een metselaar uit de buurt.

Waargebeurde verhaal Yara op Netflix

De Italiaan werd gearresteerd, maar hield bij hoog en laag vol dat hij het niet gedaan had. Er werd desondanks een levenslange celstraf tegen hem geëist, omdat de recherche én de openbaar aanklager overtuigd waren van hun gelijk.

Toch een foutje?

Pas in 2015 kwam een wetenschapper erachter dat er mogelijk tóch een fout gemaakt was. De rechter wilde hier echter niet in meegaan, ook niet na meerdere verzoeken van de verdediging van Bossetti. Zijn advocaten eisten dat hun cliënt op vrije voeten zou worden gesteld, maar dit ging dus niet door.

Heeft Silvia het gedaan?

Wél is het nog altijd de vraag of hij het wel écht gedaan heeft. Er is namelijk nog een mogelijkheid: een instructeur van het bovengenoemde sportcentrum, Silvia Brena genaamd, zou Yara ook vermoord kunnen hebben. Haar DNA werd op haar jas aangetroffen en de vader van Silva heeft verklaard dat zijn dochter de hele avond van 26 november huilend doorbracht. Toen ze daar echter naar gevraagd werd, zei ze zich er niets van te kunnen herinneren…

Anno 2021 zit Massimo Giuseppe Bossetti nog altijd achter de tralies. Onlangs werd echter bekend dat het DNA-bewijs opnieuw onder loep zal worden genomen.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?