Laatste nieuws over Netflix

Dit is hoe het einde van Dead to Me bedoeld is

Dead to Me is dood en begraven: het derde en laatste seizoen van de serie kwam vorig jaar uit en er komen dus definitief geen nieuwe afleveringen meer aan. En dat terwijl we wél opgescheept zitten met de nodige vraagstukken en cliffhangers.

LET OP: IN DIT ARTIKEL STAAN DEAD TO ME-SPOILERS

Cliffhanger 1

Jen (Christina Applegate) en Judy (Linda Cardellini) hebben nogal wat voor hun kiezen gekregen in drie seizoenen Dead to Me, maar de allerlaatste aflevering van het allerlaatste seizoen rondt hun verhaal af. Althans: een soort van, want de Netflix-show kent meerdere open eindes. FBI-agent Glenn Moranis, die de moord op Steven Wood (James Marsden) onderzoekt en zo zijn verdenkingen heeft jegens Jen en Judy, wordt bijvoorbeeld op mysterieuze wijze omgelegd.

“Alles is opzettelijk”

“Alles wat je ziet is opzettelijk, en alles wat je niet ziet is opzettelijk weggelaten”, vertelt seriemaakster Liz Feldman via de officiële kanalen van Netflix. Het feit dat er in Dead to Me maar weinig losse eindjes vastgeknoopt worden vergelijkt ze met ‘het doormaken van de coronapandemie en het ervaren van collectief verdriet en dubbelzinnig verdriet’. “Het constante knagende gevoel dat de wereld elk moment van ons weggerukt kan worden, was hoe ik het schrijven over verdriet benaderde… je krijgt niet alle antwoorden en je weet nooit precies wanneer je ze wel krijgt.”

Cliffhanger 2

Dit komt dubbel en dwars naar voren in de laatste aflevering van Dead to Me. De zieke Judy vertelt aan Jen dat ze niet meer mee naar huis zal terugkeren en de volgende ochtend is ze verdwenen. Jen ontdekt voetsporen én bootsporen op het strand, richting de oceaan, maar een sluitend antwoord krijgen we niet. En dat is precies de bedoeling volgens Feldman: “Meestal ben je er niet bij als iemand je verlaat, dus ik wilde dat het publiek dat ook zou ervaren.”

“Ik probeer het publiek ook naar een ‘plek van acceptatie’ te brengen”, vervolgt ze. “De kijkers krijgen misschien niet alle antwoorden… Maar wat ze overhouden is het gevoel en de herinnering aan deze prachtige vriendschap waar ze deel van uit mochten maken.”

Cliffhanger 3

Door naar de allergrootste cliffhanger van de serie: in de aller-, aller-, allerlaatste scène ligt Jen op een strandbedje, terwijl Ben en haar zoons in het zwembad spelen. Ze kijkt naar de kat die ze heeft overgehouden van een reisje naar Mexico met Judy, die aan de deur van het zwembadhuisje krabt. Oóit verbleef haar beste vriendin in dat huisje en het is naast de plek waar Jen Ben, de broer van Steve, ombracht. Maar Ben weet dat helemaal niet. “Ben, ik moet je iets vertellen”, zegt Jen… En het beeld gaat op zwart.

Feldman denkt wel te weten wat er precies gebeurd is met Judy, Jen, Ben en alle andere Dead to Me-personages, maar dat wil ze niet vertellen. “Dit is niet echt meer mijn show. De show is van het publiek en ik wil dat zij zelf kunnen beslissen hoe het afloopt.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?