Laatste nieuws over Netflix

Dit zijn de best bekeken series op Netflix van 2023

Kijkcijfers zijn gewoonweg hartstikke belangrijk, daar kunnen we écht niet omheen draaien. Vallen de cijfers van jouw favoriete serie tegen, dan kun je er vergif op innemen dat Netflix hem binnen de kortste keren cancelt… En. Dat. Mag. Niet. Gebeuren!

Completion rates

PlumResearch is een Pools databureau, een analysebedrijf dat gespecialiseerd is in zogenaamde ‘Subscription Video on Demand-cijfers’, en heeft de kijkcijfers bekendgemaakt van de best bekeken series op Netflix in 2023. Althans: kijkcijfers, kijkcijfers, eigenlijk hebben we het hier over de ‘completion rates‘. Het percentage mensen dat een serie helemaal afgekeken heeft, van begin tot eind, zonder een aflevering over te slaan. En dat leidt weer tot het volgende toplijstje:

  1. Ginny & Georgia seizoen 2
  2. Manifest seizoen 4
  3. Firefly Lane seizoen 2
  4. Outer Banks  seizoen 3
  5. The Night Agent seizoen 1
  6. Love is Blind seizoen 4
  7. That ’90s Show seizoen 1
  8. The Recruit seizoen 1
  9. Unstable seizoen 1

Waarom het bedrijf gekozen heeft voor negen series en niet (het wat meer gangbare aantal) tien; God only knows. Maar wat buiten kijf staat: series in dit lijstje maken meer kans op een verlenging. Dat is ook gebeurd met zeven van de bovenstaande negen titels. Alleen Manifest en Firefly Lane keren niet terug, maar dat heeft niks te maken met (een gebrek aan) populariteit.

1899 versus Dark

Werpen we een blik op andere populaire titels, dan zien we een aantal opmerkelijke zaken. De completion rate van 1899 ligt bijvoorbeeld hoger dan dat van Dark seizoen 1 (22 om 18 procent), maar toch besloot Netflix de mysterieuze serie te lijf te gaan met een sloopkogel: hij werd gecanceld. Overigens scoren de latere seizoenen van Dark (twee én drie) wél weer beter dan 1899, maar… dat is slechts een detail.

Stranger Things versus The Sandman

Verrassing, verrassing: Stranger Things is misschien wel de show op Netflix met de allerhoogste completion rate: 71,6 procent van de kijkers keek 70 procent van seizoen 4 deel 1 in één ruk uit. Dat zijn betere cijfers dan die van The Sandman: slechts 33,86 procent van de Amerikaanse kijkers bereikte de laatste aflevering van die fantasyserie en slechts 21,17 procent bekeek de geanimeerde aflevering.

Wat moet ik met deze cijfers?

Maar… wat heb je hier nou precies aan? Het is duidelijk dat deze lijstjes door Netflix gebruikt worden om een beslissing te nemen over de toekomst van series, maar het is ook weer geen heilige graal. Dat bewijst de vergelijking tussen Stranger Things en The Sandman wel, want ook de laatstgenoemde show lijkt behoorlijk in de smaak te vallen bij de hoge bonzen van de streamingdienst. Sóms wordt kwaliteit dus wel op prijs gesteld!

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?