Laatste nieuws over Netflix

Dylan Minette bespreekt einde 13 Reasons Why

Met de release van het vierde seizoen van 13 Reasons Why op Netflix heben we afscheid genomen van de reeks. Na vier seizoenen is het klaar voor de reeks. In een uitgebreid interview met Entertainment Weekly sprak Dylan Minnette, de acteur achter Clay, over de seizoensfinale en de dood van één van de hoofdpersonen.

Let op: Dit artikel bevat spoilers voor wie 13 Reasons Why seizoen 4 nog niet heeft uitgekeken.

Zes maanden

In het vierde seizoen van 13 Reasons Why hebben we gezien dat ook Clay in de problemen terechtkwam. Door mentale problemen had hij moeite om de groep te helpen. “Clay was dit seizoen een soort van wild card. Iedereen is bezorgd over wat hij gaat doen. Alles waar hij zich extreem schuldig over voelt, pakt hem dit seizoen nog harder aan.” Iets wat dit seizoen ook anders was dan voorheen, is dat niet gekozen werd om een periode van twee weken te belichten. Ditmaal was het een periode van zes maanden in tien afleveringen waarbij alleen de belangrijkste gebeurtenissen werden getoond.

Afscheid

In de slotaflevering van 13 Reasons Why werd afscheid genomen van Justin Foley (Brandon Flynn). Dat hij zou overlijden in het laatste seizoen, ontdekte Dylan pas tijdens de super emotionele table read video. “We wisten het hele seizoen al dat er dit seizoen iemand dood zou gaan, we wisten alleen niet wie. Ze hebben het echt geheim houden totdat we de laatste twee scripts ontvingen.”

“Er werd veel gespeculeerd, maar ik las niets tot die ene table read, iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Ik heb het gevoel dat iedereen dat heeft gedaan. Het zorgde echt voor een zeer emotionele ervaring om alles samen te lezen. Brandon en ik verloren het toen we naast elkaar zaten. Ik herinner me dat ik toen al hoopte dat die gevoelens zich op het scherm zouden laten vertalen, omdat het eerlijk en rauw aanvoelde.” En dat lukte absoluut. De laatste opnames die voor 13 Reasons Why gedaan zijn, waren de ziekenhuisscenes van Justin. Mede door het naderende afscheid van de serie werden die scenes uiterst emotioneel.

Justin Foley

De makers kozen er uiteindelijk voor om Justin Foley te kiezen als de persoon die de serie niet zou overleven. Een keuze waar ook de interviewer verslagen door was. “Ik weet het. Ik kan me herinneren dat Brandon en ik het hele seizoen hoopten dat het Justin was. We probeerden Brian zelfs over te halen. Brandon en ik voelden tenslotte dat het de grootste emotionele impact op de serie zou zijn, gezien Justin’s gehele ontwikkeling. Natuurlijk is het vernietigend en tragisch en we wisten dat mensen hem graag zouden zien overleven, maar ik denk dat dat het juist ook extra krachtig maakt. Natuurlijk is het de meest depressieve stap die de serie kon maken, maar het voelt alsof dat ook in lijn met de serie ligt om in de laatste aflevering de meest vernietigende keuze te maken.”

Dylan Minnette is dan ook blij dat maker Brian Yorkey de keuze heeft durven maken. Dat Brian ervoor gekozen heeft om Justin’s essay te verwerken in de serie, deed Minnette ook goed. In die essay besprak Justin zijn gevoelens voor Clay als positieve invloed op zijn leven. “Alles wat Clay ooit wilde zijn, is een held. Hij wilde iemand redden en een positieve invloed zijn op iemands leven en daar heeft hij vaak in gefaald. Om dan aan het einde van Justin te horen, de persoon van wie hij het meest houdt, dat hij een broer en positieve invloed is geweest… dat maakt me iedere keer blij als ik het kijk.”

Slotscene

Het einde van seizoen 4 van 13 Reasons Why was een bijzondere. In de scene werd niet gesproken. Het enige wat we zagen, waren Tony en Clay tijdens een ritje in de Mustang. Een scene die ook te zien was in de allereerste aflevering van de reeks. “Ik houd van de manier waarop het geëindigd is. Het was gewoon een sprakeloos moment van hen, ademend, terwijl ze de stad verlaten. Ik ben blij dat het geen grote drive-away shot was of muziekcrescendo.”

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?