Laatste nieuws over Netflix

EC legt Netflix quotum voor Europese titels op

Europese Commissie Netflix
De Europese Commissie kwam vandaag in Brussel bijeen om over een reeks maatregelen te praten. Ook voor Netflix was deze bijeenkomst van het uitvoerend orgaan van de Europese Unie van belang. De EC heeft namelijk aangekondigd dat twintig procent van het aanbod van een streamingdienst afkomstig uit Europa moet zijn.

Het is één van de maatregelen die de Europese Commissie heeft genomen, om meer orde te brengen in de digitale markt. Op die manier moet er meer overeenkomst ontstaan met de traditionele televisiezenders. Zij moeten zich bijvoorbeeld al houden aan de twintig procent-regeling. De Europese Commissie besloot vandaag dus dat ook online streamingdiensten zoals Netflix en Videoland zich moeten houden aan aan deze regel. Het aanbod van Netflix moet, zodra het voorstel is aangenomen, dus minimaal voor twintig procent uit Europese producties staan.

Volgens de streamingdienst is dat geen probleem en voldoen zij al aan die eis. “Onze leden over de gehele wereld houden van de Europese titels. Dat is ook de reden waarom wij investeren in Europese programma’s, inclusief de Netflix Originals die in Europa gemaakt worden”, liet een woordvoerder aan The Hollywood Reporter weten.” Desalniettemin is Netflix van mening dat het invoeren van een quotum niet de manier is om meer Europese titels aan het aanbod toe te voegen.

Zelfde aanbod Netflix in Europa gaat nog lang duren

Het aanbod van Netflix is per land verschillend. Europa wil dat ook hier in verandering komt, maar voorlopig is een wet hiervoor nog ver weg. Bij een streamingdienst zoals Netflix is het aanbod in ieder land verschillend, omdat er per land licenties afgesloten moeten worden. Dat is ook de reden waarom een serie als Friends bijvoorbeeld nog niet in Nederland te zien is, maar wel in Frankrijk. Films- en seriesproducenten verkopen hun licenties nu nog aan de lidstaten. In de toekomst wil Europa hier verandering in zien, dat de rechten dus verkocht worden aan alle 28 lidstaten, zodat het aanbod meer gelijk wordt. Een akkoord hierover is echter nog ver weg, dus dit kan nog enkele jaren gaan duren.

Op korte termijn lijkt er wel verandering te komen om op vakantie naar de Nederlandse Netflix te kijken. Op dit moment kan er, bijvoorbeeld, op vakantie in Spanje alleen maar gebruik gemaakt worden van het Spaanse aanbod. Het moet straks mogelijk zijn om in Spanje als Nederlander wel gewoon gebruik te kunnen maken van het Nederlandse aanbod. Hoe deze regel vorm krijgt en wanneer dit ingevoerd wordt is nog niet bekend.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?