Netflix dubbel betaald

Hoe komt Netflix aan zijn licenties voor films en series?

Netflix heeft inmiddels een zeer uitgebreid aanbod als het gaat om films en series en nog dagelijks wordt het aanbod verder uitgebreid. Van alle films en series die tot het aanbod horen, moet Netflix echter wel de licenties kopen. Deze licenties verkrijgt het bedrijf door samenwerkingen aan te gaan met contentproviders, distributeurs, producenten en makers. Op die manier verkrijgt het bedrijf de rechten om films en series te mogen streamen via zijn dienst.

Netflix Originals

Netflix richt zich de laatste jaren ook steeds meer op eigen content. Hiermee is de streamingdienst onafhankelijk van contentproviders en heeft het zelf de rechten over de series. Deze series worden Netflix Originals genoemd en voorbeelden daarvan zijn onder meer Stranger Things en Orange is the New Black. Ook werkt het bedrijf hard aan het verkrijgen van exclusieve rechten, waardoor series vaak snel na de uitzending in de Verenigde Staten al online verschijnt. Denk daarbij aan Riverdale en The 100.

Waarom verdwijnen films en series soms weer?

Het aanbod van Netflix wordt iedere dag aangevuld met nieuwe titels, maar regelmatig komt het ook voor dat de nodige films en series weer verdwijnen. Dit heeft alles te maken met licenties. Netflix schaft licenties vaak aan voor een bepaalde periode, zodra die periode verstreken is zullen de licenties vernieuwd moeten worden om tot het aanbod te blijven behoren. Hierbij vindt altijd een grondig onderzoek plaats naar hoe populair de titel is en wat de kosten zijn, of de rechten nog beschikbaar zijn en of er seizoensgerelateerde factoren meespelen. Als Netflix besluit de licentie niet te vernieuwen, verdwijnt hij weer uit het aanbod.

Aanbod verschilt per land

Op vakantie heb je ongetwijfeld weleens gemerkt dat je in een ander land ineens een heel ander aanbod hebt van Netflix. Ook dit heeft deels te maken met licenties. Zo is er soms sprake van meerdere rechthebbenden of zijn er gewoon geen rechten beschikbaar voor een regio. Ook kijkt Netflix naar de regionale voorkeuren per land en wil het zijn aanbod daarop aanpassen.

Meer handige Netflix-tips? Check onze FAQ

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?