The Queens Gambit Netflix

Wat is een Limited Serie op Netflix?

The Queen’s Gambit, Unorthodox, Seven Seconds, Unbelievable, When They See Us, Stateless en Behind Her Eyes. Het zijn hitseries van de afgelopen jaren en in alle gevallen een zogenaamde Limited Serie. Met name rondom The Queen’s Gambit is er gesmeekt om een vervolg, toch lijkt deze er niet te komen. Hier zijn duidelijke redenen voor, die we in dit artikel uitleggen. Want wat is een Limited Serie op Netflix eigenlijk en waarom is dit momenteel zo populair?

Limited Series: Boekverfilming…

Limited Series kun je het beste onder twee categorieën. Series zoals The Queen’s Gambit en Behind Her Eyes zijn boekverfilmingen. Het verhaal van een boek is als basis gebruikt voor het script van de serie. Daarbij wordt dus een afgerond verhaal verteld. Soms komt het voor dat er wel een (relatief) open einde is, omdat de schrijver van het boek de intentie heeft om een vervolg te schrijven. Wanneer er echter al op voorhand meerdere delen van een boekenreeks aanwezig zijn, zal de serie niet als Limited Serie worden omschreven. Denk daarbij hier aan Virgin River of Bridgerton. Wanneer er maar één boek is geschreven is het een afweging voor Netflix en de makers om toch nog een vervolg te maken door zelf en vervolgverhaal te maken. Dit komt sporadisch voor, zoals met The Sinner.

… of een Historisch en/of Waargebeurd verhaal

De tweede categorie die vaak voorkomt bij Limited Series zijn historische verhalen. Dit kan een historische gebeurtenis vertellen zoals When They See Us of een gedramatiseerde versie van de werkelijkheid. Bij Unorthodox is dit het geval. Bij deze historische Limited Series is er altijd een duidelijke kop en een duidelijke staart. Het verhaal is afgerond, omdat de gebeurtenis uit het verleden is verteld. Een vervolg komt hier dan ook eigenlijk nooit voor.

Waarom maakt Netflix veel Limited Series?

De laatste jaren zie je steeds meer Limited Series verschijnen, ook op Netflix. Maar waarom? Dit heeft meerdere redenen. Netflix verzamelt net zoals andere partijen heel veel data van het kijkgedrag van de gebruikers. Daar is naar voren gekomen dat kijkers het heel prettig vinden om zes à tien afleveringen helemaal in een verhaal te duiken. Daar is dus op ingesprongen en met het verwachte succes. Limited Series zijn steeds populairder en veelbesproken. Het zijn series waar de makers de vrijheid krijgen om het verhaal te vertellen en hoeven niet onnodig de verhaallijnen op te rekken om een langer seizoen of zelfs meerdere seizoenen te maken.

Kosten lopen niet de pan uit

Voor een gericht proces is het makkelijker om grotere acteurs te strikken en daar komt ook een financieel punt bij komen. Neem Friends en The Big Bang Theory als voorbeeld. Naarmate een serie succesvoller wordt, worden de kosten steeds hoger. Acteurs tekenen nieuwe en verbeterde contracten. Zo ontvingen de acteurs van Friends in het laatste seizoen een miljoen dollar per aflevering! Series die dus veel seizoenen mee moeten gaan kunnen erg duur worden, waar het maken van Limited Series een stuk overzichtelijker is. En voor veel acteurs is het zelfs uitdagender. Want in plaats van jarenlang dezelfde rol vertolken, kunnen ook zij zich nu telkens laten opgaan in een nieuw personage.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?