Als je Netflix regelmatig gebruikt, ben je ongetwijfeld al aardig vaak een Netflix Original tegen gekomen. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat een Netflix Original nou precies is. Zo wordt vaak gedacht dat al deze originals door Netflix zelf gemaakt zijn, maar dat is niet altijd het geval. Ted Sarandos, verantwoordelijk voor de content van Netflix, gaf al eens te kennen dat er sprake is van een Netflix Original als de content in die markt exclusief bij Netflix te zien is. In dit artikel kijken we naar welke verschillende soorten Netflix Originals je allemaal tegen kunt komen bij de streamingdienst en wat het verschil is.
Wat is een Netflix Original?
Netflix is de laatste tijd steeds meer bezig met eigen content creëren en de term Netflix Original doet ook vermoeden dat alleen deze content zo genoemd wordt. Netflix blijkt de term Netflix Original echter veel vaker te gebruiken. In een interview maakte Ted Sarandos al eens duidelijk wanneer er volgens de streamingdienst sprake is van een Netflix Original. “We gebruiken het woord ‘Original’ om aan te geven dat de content in die markt exclusief bij Netflix te zien is.”
Je zou dan ook kunnen stellen dat deze content ook ‘Netflix Exclusive’ zou kunnen heten, maar daar wil het bedrijf niet aan. Volgens Sarandos vinden mensen die term namelijk niet correct klinken.
Welke Netflix Originals zijn er?
Het is dan ook duidelijk dat je in het aanbod van Netflix eigenlijk onderscheid kunt maken tussen verschillende Originals. Maar hoe herken je nou een Netflix Original die ook écht door de streamingdienst is gemaakt? Wat bij deze series gelijk opvalt ten opzichte van de andere series, is dat de afleveringen allemaal tegelijkertijd online verschijnen. Netflix is bij zijn echte content tenslotte niet afhankelijk van uitzendschema’s van anderen, waardoor nieuwe seizoenen in één keer online verschijnen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer 13 Reasons Why, Narcos, House of Cards, Ozark en Orange is the New Black.
Exclusieve rechten
Daarnaast zijn er ook Originals die niet door Netflix zelf zijn geproduceerd. Omdat de streamingdienst voor bepaalde landen wel de exclusieve rechten heeft om daar de content uit te zenden, heeft Netflix er toch voor gekozen om ook die content de naam Original mee te geven. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Orphan Black, Fargo en Better Call Saul. Deze titels zijn te herkennen aan onder meer wekelijkse afleveringen.
De rechten zijn inmiddels zo exclusief dat vaak een dag na de uitzending in de Verenigde Staten de aflevering al op Netflix wordt toegevoegd. Dit geldt onder meer voor de deal met The CW. Series van deze zender, zoals Riverdale, Dynasty en de DC-series Arrow, The Flash en Black Lightning, zien we dan ook telkens snel op Netflix.
Coproducties met Netflix
Tot slot zijn er ook nog producties waaraan Netflix heeft meegeholpen om de serie te creëren. Deze ‘semi’ Netflix Originals zijn dan bijvoorbeeld gemaakt door de streamingdienst in samenwerking met een lokale zender. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het Noorse Lilyhammer en het Franse Marseille. Bij deze series deelt Netflix de uitzendrechten dan ook met een andere partij.
Meer handige Netflix-tips? Check onze FAQ