Flix Tip

Flix Tip: 127 Hours

127 Hours Netflix

In de tijd van de selfies filmen we onszelf continu. Aron Ralston deed het in 2003 al tijdens een bijna fatale tocht door de woestijnachtige bergen van Moab in Utah. De verfilming 127 Hours geeft de strijd van Ralston weer, waarvan de afloop al bekend was. Het uitmuntende acteerwerk van James Franco en de gesprekken met zichzelf via zijn videocamera maakten 127 Hours een unieke film.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

127 Hours

Nog voor het verschijnen van 127 Hours in de bioscoop was er in 2010 al veel om de film te doen. De fatale scenes werden sommige mensen al snel te veel. Voor niemand was het dan ook een geheim dat Aron Ralston met een bot mes zijn eigen arm zou amputeren. De strijd die aan dat moment vooraf gingen waren adembenemend. Ralston ging zoals wel vaker in zijn eentje op pad in de bergen, maar dit keer kwam hij klem te zitten. Ralston had niemand verteld waar hij heen ging en was dus aan de goden overgeleverd.

Met slechts een klein beetje water is overleven heel ver weg. Ralston beseft zich dat al snel en begint boodschappen in te spreken voor zijn familie. Langzaam zakt zijn bewustzijn weg en begint hij te hallucineren. Het integrerende van de film is dat je voor het grootste deel naar hetzelfde beeld zit te turen. Een man zit klem in een diepe kloof. De beelden via zijn camera zijn alleen zo sprekend dat regisseur Danny Boyle (groot geworden door Trainspotting) er een spannende thriller van heeft weten te maken. Met flashbacks wordt het leven van Rolston verteld en ondertussen wordt naar de ijzingwekkende climax toegewerkt.

Rolston schreef zelf het boek Between a Rock and a Hard Place over zijn overlevingstocht, waarbij hij ook een belangrijke boodschap meegaf. Rolston dacht namelijk lang dat hij alles alleen kon, maar dat was een flinke misvatting. Boyle is geroemd voor 127 Hours, mede doordat hij ontzettend dicht bij de waarheid is gebleven. Het laatste zetje werd gegeven door acteur James Franco, die voor zijn rol ook een Oscar-nominatie ontving.

Krijg jij onze nieuwsbrief al?
Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?