Flix Tip

Flix Tip: 13th

De Verenigde Staten bevolkt vijf procent van de wereldbevolking, maar wist je dat liefst 25 procent van alle gevangen in de Verengde Staten achter de tralies zitten? Met liefst 2,3 miljoen mensen is het een wereld op zich en doet het bijna denken aan moderne slavernij. En voor de Afro-Amerikanen lijkt er dan ook niets te zijn veranderd met ruim een eeuw geleden. Het ontluisterende verhaal in de documentaire 13th is dan ook genomineerd voor een Oscar.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

13th

In 1865 werd de slavernij afgeschaft en vanaf dat moment waren de Afro-Amerikanen vrij, maar was dat wel echt zo? In 13th wordt de geschiedenis van de Verenigde Staten vanaf dit moment geschetst. Wil je weten waarom de rassenstrijd in Amerika nog altijd zo hevig is, dan geeft deze documentaire je een perfect beeld. Afro-Amerikanen waren dan wel geen slaven meer, ze werden wel heel snel opgepakt voor kleine vergrijpen. Samenscholing was al voldoende en eenmaal in de gevangenis werden ze opnieuw aan het werk gezet.

Een film van het begin van de twintigste eeuw bleek uiteindelijk hetzelfde effect te hebben als een politieke reclamecampagne van bijna een eeuw later. Ondertussen liepen de gevangenissen langzaam vol en werd vanaf de jaren zeventig onder Richard Nixon en Ronald Reagan het aanpakken van criminaliteit politieke speerpunten. Criminaliteit was eigenlijk een ander woord geworden voor het oppakken van Afro-Amerikanen. De republikeinen kozen altijd al voor een harde lijn, maar juist de eerste democratische President in twaalf jaar tijd – Bill Clinton – zou met zijn Three Strikes and Youre Out – voor een extreme katalysator zorgen. Iets dat hij inmiddels zelf ook heeft toegegeven.

Met nu 2,3 miljoen mensen in de gevangenis zou je denken dat er wordt gekeken hoe dit probleem opgelost kan worden, maar daar ontstaat het huidige probleem. Want te veel grote partijen hebben er een belang bij dat er niets gaat veranderen. De ‘moderne slaven’ zijn dagelijks aan het werk en maken producten voor grote bedrijven. Daarnaast zijn er grote partijen die belang hebben bij overvolle gevangenissen. Een cateringbedrijf dat eten levert aan gevangenissen of de telefooncentrales. Alles houdt elkaar in een vicieuze cirkel.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?