De gijzeling van de Iraanse ambassade in Londen duurde in 1980 zes dagen, zoals de titel 6 Days al laat raden. In de recent verschenen Netflix-film wordt de hele gijzeling van vijf kanten belicht, wat een boeiend inkijkje geeft in de volledig wisselende belangen. En het maakt ook duidelijk hoe complex een dergelijke zaak is.
Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.
6 Days
Op 30 april 1980 bestormden zes man de Iraanse ambassade, gijzelden 25 mensen en eisten dat er 91 Arabieren zouden worden vrijgelaten in Iran. Zo niet, zullen de gijzelaars om het leven worden gebracht. Vanaf dat moment begint het spel op veel fronten om ervoor te zorgen dat de gijzelaars ongedeerd de ambassade uitkomen. Het zal uiteindelijk zes dagen duren voor alles een besluit zal krijgen.
In 6 Days wordt op fraaie wijze originele beelden verweven met huidige filmbeelden. Combineer daarbij een sterke cast met Jamie Bell, Abbie Cornish, Mark Strong en Martin Shaw en het geheel valt al snel in elkaar. 6 Days laat vooral erg goed de verschillende belangen zien van de diverse partijen. Je zouden denken dat iedereen die onder de Britse overheid valt hetzelfde belang heeft, maar in de praktijk is dat anders.
Inspecteur en onderhandelaar Max Vernon probeert alles zo vredig mogelijk op te lossen, terwijl de mannen van de SAS onder leiding van Rusty Firmin eigenlijk iedere dag al voor de deur klaar staan om naar binnen te stormen. De ambassade, maar ook een bus voor een mogelijk noodplan, worden nagebouwd in een loods om de acties van de SAS voor te bereiden. Tegelijkertijd is er op politiek niveau een heel ander spel gaande.
Gaandeweg de zes dagen komen ook de rol van de gijzelnemers en de pers steeds meer in het vizier. Want binnen de ambassade loopt de spanning onder de gijzelnemers steeds verder toe, terwijl de pers hun eigen belangen beginnen te krijgen. Ze staan dagen voor de deur, maar hebben eigenlijk geen nieuws te melden. Tocht moeten de uitzendingen en kranten gevuld worden, waarmee ze invloed hebben op de gijzeling.