Flix Tip

Flix Tip: American Vandal

Neem een bizar verhaal en breng het als true crime. Daarin zijn de makers van American Vandal uitstekend geslaagd en nu al beloond met een nominatie als beste miniserie bij de Critics’ Choice Television Awards. Een bizar stukje vandalisme op een high school zorgt ervoor dat Dylan Maxwell van school wordt getrapt. Maar heeft hij het wel gedaan?

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

American Vandal

Waar de makers van American Vandal vooral uitmuntend in zijn geslaagd is om satire te brengen alsof het een bloedserieuze zaak is. De eerste minuten wordt de zaak gepresenteerd en zit je vol verbazing te kijken. Op de parkeerplaats van een high school zijn 27 auto’s onder geklad met piemels. De schadepost wordt geschat op honderdduizend dollar, maar echt bewijs is er niet. De bewakingscamera’s zijn namelijk uitgeschakeld.

Al snel wordt de grootste lastpak van de school aangewezen als dader. De rechter zal pas in de zomer oordelen over de zaak en met name de vraag wie op moet draaien voor de kosten. De school heeft na een intern onderzoek al ingegrepen. Dylan Maxwell is gezien door één medestudent. Daarnaast beroept de school zich op vier punten. Tegenstrijdige verklaringen waar Dylan was, de gelegenheid om de bewakingscamera’s uit te schakelen, een ruzie met een lerares en het regelmatig tekenen van piemels op de schoolborden.

De zaak lijkt zo klaar als een klontje, tot Peter Maldonado zich ermee begint te bemoeien. Hij maakt het televisieprogramma voor de school en kent Dylan daarvan. Vrienden is hij allerminst met hem, maar ontdekt wel dat er een afwijking is in de tekeningen van Dylan en degene die op de auto’s zijn gespoten. Het is het eerste sprankje twijfel aan de schuld van Dylan. Als daarna blijkt dat de enige getuige wel vaker is betrapt op een leugentje gaat de zaak lopen. Maldonado gaat samen met twee medestudenten op onderzoek uit, waardoor je je al snel waant in Making a Murderer. Is Dylan echt onschuldig?

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?