Flix Tip

Flix Tip: Athlete A

Op 24 januari 2018 werd Larry Nassar veroordeeld tot een gevangenisstraf van maar liefst 175 jaar wegens het aanranden van een groot aantal meisjes. Als turndokter kon hij frank en vrij zijn gang gaan, en in Athlete A op Netflix zie je hoe dat mogelijk was.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Athlete A

Aan het einde van de vorige eeuw nam het turnen een enorme vlucht in de Verenigde Staten. De veelal piepjonge meisjes die de sport beoefenden moesten meedogenloze regels voldoen, maar artsen, coaches en begeleiders konden vrij hun gang gaan; er was amper toezicht… De Netflix-documentaire Athlete A gaat over het stelselmatige misbruik van arts Larry Nasser, maar zeker óók over de Amerikaanse turnbond, die jarenlang alleen maar zijn eigen hachje probeerde te redden: geld en medailles waren véél belangrijker. Verschillende jonge meiden trokken aan de bel, maar zij werden compleet genegeerd en soms zelfs weggepest. Er werd Nassar dus geen strobreed in de weg gelegd en de dokter kon op die manier een groot aantal turnsters aanranden, onder wie bijvoorbeeld meervoudig Olympisch kampioene Simone Biles.

Athlete A ging op 24 juni 2020 in première en zorgde voor een heuse schokgolf. En de Nederlandse topturnsters Verona van de Leur en Stasja Köhler deden hun eigen verhaal bij talkshow M. Laatstgenoemde zei: “Ik heb er vol afschuw naar gekeken, de ervaringsverhalen van de meiden waren erg herkenbaar. Het werd duidelijk hoe de turnwereld is. Kinderlevens doen er in het turnen niet toe en presteren is het belangrijkste. Het is een hartstikke foute cultuur.” Het moge duidelijk zijn: de Netflix-docu, die overigens een 7,7 scoort op ratingsite IMDb vertelt een ontzettend bizar verhaal en hij is je tijd (een uurtje en drie kwartier) meer dan waard!

Bekijk de trailer van Athlete A

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?