Flix Tip

Flix Tip: Churchill’s Secret Agents: The New Recruits

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zochten de Britten naar mogelijkheden om de Duitsers te stoppen. Eén daarvan was het infiltreren en saboteren van de Duitse troepen. De Special Operations Executive (SOE) werd daarvoor in het leven geroepen. In Churchill’s Secret Agents: The New Recruits gaat een groep gewone burgers een kleine eeuw terug in de tijd om te worden getraind.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Churchill’s Secret Agents: The New Recruits

De opzet van The New Recruits is interessant. De trainingsprogramma’s uit de jaren’40 van de vorige eeuw zijn erbij gepakt en opnieuw toegepast op een groep burgers. Deze groep is zeer divers. Een arts, een advocaat, een gewezen militair, een student, een vertaler en een makelaar. Allemaal worden ze onderworpen aan een fors aantal testen. Want een geheim agent hoeft niet zo zeer fysiek sterk te zijn, het gaat om zeer specifieke kwaliteiten.

In vijf afleveringen wordt de groep getraind en vallen er steeds meer mensen af om diverse redenen. De kracht van The New Recruits is dat de trainingen worden afgewisseld met beelden en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Wat waren de successen van SOE en tevens wat waren de – soms ook negatieve – gevolgen. Hoe werd de totaal nieuwe wijze van oorlog voeren ervaren bij de Britse leiding en wat gaf uiteindelijk de doorslag van het succes. Het laat zien in wat voor barre omstandigheden de SOE-leden werden getraind, om bijvoorbeeld een hevige winter in Noorwegen te overleven. Met als succes een aanslag op een Noorse fabriek, waar de Nazi’s een atoombom proberen te produceren en de cruciale rol rondom D-Day.

Bom verstoppen in een dode rat

The New Recruits zijn afgesloten van de wereld in een groot landhuis in Schotland, landhuizen als deze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten ook daadwerkelijk ingenomen om groepen te kunnen trainen. Meest fascinerend is misschien nog wel de specifieke opdrachten en oefeningen. Zo moesten er opeens dode ratten worden opengesneden, tot walging van diverse mensen. Hierin werd een bom verstopt en vervolgens moest de rat weer worden dichtgenaaid. Een bizarre opdracht, maar in de praktijk effectief. Duitsers gooiden dode ratten namelijk in ovens en deze ontploften dus door de bommen. Hoeveel ovens er gesneuveld zijn door deze tactiek is onduidelijk. Wel moesten de Duitsers vanaf dat moment iedere dode rat controleren op een mogelijke bom. Hoe klein ook, het waren tactieken die voor onrust zorgden bij de tegenstander. Churchill’s Secret Agents: The New Recruits geeft dan ook een bijzondere inkijk hoe geheim agenten tijdens de Tweede Wereldoorlog werden getraind en wat ze zoal hebben bereikt.

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?