Flix Tip

Flix Tip: De Bende van Jan de Lichte

De serie De Bende van Jan de Lichte, een Vlaamse productie, is in ons land wat onbekend. Daar moet echter snel verandering in komen, want met deze show bewijzen onze zuiderburen eens te meer dat ze van wanten weten!

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

De Bende van Jan de Lichte

De Bende van Jan de Lichte is een historisch kostuumdrama dat gebaseerd is op het leven van de 18e-eeuwse Zuid-Nederlandse bendeleider Jan de Lichte, maar óók op de interpretatie daarvan in de roman De bende van Jan de Lichte van schrijver Lous Paul Boon uit 1957. Dit is een geromantiseerde versie van het échte verhaal, waarin Jan de Lichte niet zomaar een bandiet is, maar ook een idealist, een voorvechter van de minderbedeelden, een opstandeling tegen de gevestigde orde. Een échte Robin Hood van Aalst, zoals in het boek van Boon. Christophe Dirickx en Benjamin Sprengers vertaalden de roman naar een serie.

Het plot van de serie is als volgt: in het Vlaanderen van de 18e eeuw is het volk arm en wordt het ook nog eens onderdrukt door een zóveelste bezetter. De struikrover Jan de Lichte en zijn maten vormen een roversbende, die al plunderend en muitend een nogal bloederig spoor door Vlaanderen trekt. Ze overvallen postkoetsen en kastelen en verdelen hun buit onder de armen. Zo groeit Jan de Lichte tegen wil en dank uit tot een Robin Hood-achtige held.

De Bende van Jan de Lichte wordt eigenlijk best aardig beoordeeld op ratingsite IMDb. De serie gaat er immers vandoor met een 6,8; geen slecht cijfer voor een kostuumdrama uit België.  De show telt tien afleveringen, elk van ongeveer drie kwartier.

Bekijk de trailer van De Bende van Jan de Lichte

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?