Flix Tip

Flix Tip: Derry Girls

Opgroeien in het Noord-Ierland van de jaren’90 was door heftige strijd waarin het land was verwikkeld niet gemakkelijk. Derry Girls neemt ons terug naar die tijd, met vijf tieners die tussen alle onrust door vooral plezier proberen te maken. En dat lukt in deze sitcom alleraardigst.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Derry Girls

Noord-Ierland leefde aan het eind van de vorige eeuw in een tweedeling. Na de afsplitsing van Ierland was het altijd al onrustig in Noord-Ierland, vanaf 1969 escaleerde het geweld tussen katholieken en protestanten. De protestanten (loyalisten) wilden bij Groot-Brittannië blijven, terwijl de katholieken (gegroepeerd in de Irish Republican Army (IRA) wilden aansluiten bij Ierland. Na een bloedige strijd met veel vuurgevechten en bomaanslagen werd er pas in 1998 een akkoord bereikt.

In deze periode volgen we vijf schoolmeiden op een katholieke school, al zijn het eigenlijk vier meiden en één jongen die gedwongen is om een meidenschool te bezoeken. Het vergelijk wordt gemaakt met Gossip Girl, alleen in een volledig andere sociale klasse. De groep beleeft dingen die je verwacht van tieners, maar ondertussen ligt de politieke situatie altijd op de loer. En dat maakt Derry Girls meer dan zomaar een komedie tienerserie. Op Netflix is het eerste seizoen verschenen, dat in Groot-Brittannië begin 2018 is uitgezonden op Channel 4. Inmiddels is er ook al een tweede seizoen gemaakt.

Bekijk de trailer van Derry Girls

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?