Flix Tip

Flix Tip: Exhibit A

Dankzij series als Crime Scene Investigation hebben we geleerd hoe onder meer DNA-materiaal en de meest kleine details ervoor kunnen zorgen dat een misdaad kan worden opgelost. Maar spreken forensische technieken altijd de waarheid en wat is die waarheid eigenlijk? Exhibit A laat zien dat dit niet zo is.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Exhibit A

In Exhibit A worden waargebeurde zaken belicht, waarin te zien is hoe onschuldige mensen zijn veroordeeld met behulp van dubieuze forensische technieken en middelen als DNA en lijkhonden. Zo is de zoektocht naar een ontvoerd meisje al heel snel stopgezet, omdat een hond het lijk van het meisje in de kofferbak zou hebben geroken. Bewijzen kon de hondentrainer het niet. De waarheid, heel veel later, bleek anders. Toch waren de gevolgen verstrekkend.

“Geen enkele wetenschappelijke analyse is perfect. Anders zouden we een antwoord op alles hebben. En dat is niet zo”, is een treffende zin van een onderzoeker in Exhibit A. Wetenschap wordt steeds vaker ingezet om de wet te handhaven. Maar hoe wordt de wetenschap onderbouwd, hoe wordt deze vooral ook gepresenteerd naar een ‘onwetende’ jury of rechter. En wordt de wetenschap wel begrepen door advocaten en aanklagers, of maken ze er hun ‘eigen waarheid’ van. “Als wetenschap verkeerd begrepen wordt, wordt het net magie. En dat is gevaarlijk.”

Trailer Exhibit A

Het laatste nieuws en het nieuwste aanbod van Netflix iedere week in je mailbox?

Krijg jij onze nieuwsbrief al?