Flix Tip

Flix Tip: Farina

Farina Cocaine Coast Netflix

Dankzij Narcos en El Chapo weten we alles over de drugshandel in Noord-, Latijns- en Zuid-Amerika, met in alle gevallen de Verenigde Staten als bestemming. Maar ook in Europa speelt er al sinds de jaren tachtig een ware drugsstrijd. In Farina (Cocaine Coast) reizen we af naar Spanje.

Heb jij wel eens een serie, film of documentaire op Netflix gekeken waar je iedereen gelijk alles over wilt vertellen? Wij ook! Iedere week komen we nieuwe pareltjes tegen in het aanbod van de streamingdienst. Het liefst schreeuwen we van de daken dat iedereen die we kennen direct moet gaan kijken. Dat gaan we voortaan op deze plaats doen met de wekelijkse Flix Tip op Netflix-Nederland.nl.

Farina (Cocaine Coast)

Armoede in Spanje bleek een snelle goudmijn te zijn voor drugssmokkelaars uit Zuid-Amerika. Spanje ging in de jaren tachtig nog gebukt onder de gevolgen van het regime van Generaal Franco. Vissers maakten ook nog eens een crisis mee en zou hadden ze vaak grote schulden. Boten zijn tegelijkertijd een ideaal transportmiddel om spullen een land binnen te smokkelen. Of in dit geval een continent. De drugskartels zagen dan al snel een grote kans.

Eén van de jonge vissers, Sito Minanco, wordt langzaam in de wereld gedreven. Met zijn stuurkunsten is hij ideaal voor de smokkel en die zien we zich snel ontwikkelen. Hij begint met het smokkelen van tabak, maar na een trip in Panama kon hij in contact met cocaïnedealers. In Galicië wordt hij het tussenstation van leveranciers uit Amerika, die hun weg naar Europa hebben gevonden. Iedere aflevering laat een nieuw jaar zien uit het leven van Sito. Een leven waarin hij heel snel van een arme visser doorgroeit tot een vermogende drugshandelaar.

Farina, de Engelse titel is Cocaine Coast, is gebaseerd op het non-fictieboek van Nancho Carretero. In het eerste seizoen zien we de volledige jaren tachtig. Daarmee is het verhaal nog lang niet voorbij, want waar veel drugsbaronnen uit die periode zijn gesneuveld, is Sito Minanco nog altijd springlevend. Makkelijk heeft hij het overigens niet, want justitie is erg druk met hem en zijn netwerk. Net zoals bij El Chapo zou Farina dus nog een aantal seizoenen door kunnen om nog drie decennia te belichten.